/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Iris Hantverk

Iris Hantverk tar fram fantastiskt fina och praktiska produkter i naturmaterial. Vare sig du söker ett snyggt sopset, en gedigen rotfruktsborstar eller en diskborste i trä hittar du det i det breda sortimentet.
Iris Hantverk
Iris Hantverk
Finns i lager
Kategori
Varumärke

    A

  • B

Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
26763 produkter
40 av 26763 produkter

Borstar

Iris Hantverk har borstar för alla behov. Söker du en bra rotfruktsborste, diskborste, svampborste, bakborste, sopborste, bordborste, datorborste, spisborste eller panelborste har Iris Hantverk det.

Cederkulor och diskdukar

Förutom det breda sortimentet av olika borstar hittar du även cederkulor, diskdukar, degskrapor och mattpiskor.
Det som är genomgående för alla produkter är den höga kvalitén och naturmaterialen.

Historia

Iris Hantverks historia kan ledas tillbaka till hur arbetarrörelsen växte fram, i samband med att jordbrukssamhället övergick till att bli ett industrisamhälle.

1870

Det var i november 1870, i Stockholm, som Axel Beskov grundade ett arbetshem för blinda. På arbetshemmet var det långa dagar. Arbetet började redan klockan 6 på morgonen, för att hålla på till klockan 9 på kvällen.

1889

De Blindas Förening grundades som en politisk oberoende organisation. Föreningens mål var att blinda skulle få ta del av samhället, i samma utsträckning som de som inte var blinda. Främst låg fokus på att skapa arbetsmöjligheter för synskadade, men föreningen ville även att blinda skulle få ta del av kulturen i samhället.

1906

En fastighet köptes på Majorsgatan 12. Det kan sägas vara Iris Hantverks riktiga början.

Idag

Idag arbetar 17 personer på företaget, varav 6 personer är synskadade. Företaget samarbetar även med synnedsatta estniska hantverkare.

Borstarnas material

Borstarna är tillverkade av olika material. Varje borste har ett borstmaterial som är väl lämpat för borstens ändamål. Iris Hantverk har redan tänkt på vilket material som passar bäst för vilken borste, men visst kan det vara spännande att veta vad de olika borstarna består av för material?

Bassinne

Sagopalmen Borassus Flabellimormis växer på Sri Lanka och i Ostindien. När palmbladen har torkats frigörs nervtrådarna genom piskning.

Cocos

Genom att låga cocosnötens så kallade skägg ligga i vatten i en månad friläggs fibern. Därefter torkas fibern. Den här typen av borstmaterial används oftast till soppborstar och brukar blandas ut med andra material eftersom det är så pass mjukt. Tas fram i Indien.

Gethår

Gethåret klipps från geten och därefter tvättas och kammas det. Används främst till mjuka borstar, som exempelvis ansiktsborstar eller dammborstar.

Konstfiber

Konstmaterial passar bäst till diskborstar och toalettborstar eftersom det inte upp vatten, men det är sämre lämpat till att sopa med.

Piassava/Madagaskar

Det finns olika varianter av Piassavan.
Afrika-piassavan kommer från palmartens stänglar. Detta borstmaterial är grövre och används oftast till kvastar och vägmaskinborstar.
Bahian-piassavan kommer från ataleapalmen. Palmbladets hölje, som skyddar bladet när bladet växer, separerar sig från bladet när det har vuxit klart. Det är från höljet som fibrerna som används till kvastar tas.
Madagaskar-piassavan påminner om Bahian piassavan.

Risrot

Rosroten tas från en gräsplanta i Mexico. Materialet är segt och vattentåligt. Det passar utmärkt till bland annat rotborstar.

Tagel

Det finns hästsvanstagel, nöttagel och kosvanstagel. Tagel används mest till badborstar, diskborstar, sopborstar och brödpenslar.

Vit fiber

Vit fiber kommer från vissa agaveplantors blad. Vit fiber kan användas till väldigt mycket, däribland sopborstar, nagelborstar och badborstar.