/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Pavlova med citrus och ingefära

Sol i sinnet är vårt måtto för denna Vår-gula pavlova. Seg maräng toppas med rivig vaniljkräm och karamelliserad citrus.
Ingredienser
3 ägg
1/2 tesked vinäger
6 dl strösocker
2,5 dl mjölk
2 teskedar vaniljsocker eller en vaniljstång
5 satsumas eller valfri citrus
100 g smör
3 gelatinblad
2 dl grädde
3/4 dl färsk ingefära
Maräng
Sätt ugnen på 120°C
Börja med att separera 3 äggvitor och placera i en bunke med 0,5 dl socker och ättikan. Vispa upp äggvitorna i ca 2 min och häll sedan i 1,5 dl socker till. För att se om marängen är färdigvispad kan du känna på blandningen mellan fingrarna, inga sockerkorn skall kännas i smeten. Sleva upp marängen på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en cirkel och gröp ur mitten så att det finns plats för fyllningen senare. Ställ in marängen i ugnen i 1,5-2 timmar.
Vaniljkräm med ingefära
Skala ingefäran och skär upp i 2 cm breda bitar. Koka upp 2,5 dl mjölk tillsammans med ingefäran. Placera under tiden de 3 äggulorna i en bunke och vispa upp tillsammans med 3 dl socker och 2 teskedar vaniljpulver. Under vispning, häll sakta över mjölken genom en sil över äggblandningen. Häll sedan över hela blandningen i kastrull och koka upp under omrörning. Ta bort från värmen när krämen börjar tjockna, var försiktig med värmen så att inte krämen spricker. För att vaniljkrämen ska får mer fasthet kan man om man vill blötlägga 2 gelatinblad i kallt vatten och sedan röra ner i vaniljkrämen medan den är varm. Vispa ner det rumstempererade smöret. Nu ska krämen svalna, när den når rumstemperatur kan den ställas in i kylskåpet.
Syrlig citrus-sirap
Dela 3 satsumas på mitten och placera med den skurna sidan ner i en panna med ca 1 dl socker i botten. Låt sockret och citrus-frukterna koka sammas på medelvärme. Sockret ska få en en karamellig färg och frukten skall släppa så mycket vätska som möjligt. Plocka upp skalen och pressa i sil över bunke så att vi tar vara på all smak och saft. Häll tillbaka i pannan och låt koka tills såsen tjocknar något.
Montering!
Skär av botten och toppen på de två kvarvarande satsumas. Skär sedan av sidorna och separera försiktigt ut klyftor. Vispa grädden till mjuka toppar. Fyll marängen med vaniljkrämen och varva med citrus-sirapen. Toppa med grädden och satsumas-klyftorna.
För att marängen ska hålla sig krispig monteras den bäst precis innan servering!