/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Bubbelskola

Ett härligt glas bubbel lyfter snabbt feststämningen men vet du vad skillnaden mellan Champagne, Crémant och Prosecco är och vilket champagneglas ska man välja?
Bubbelskola
Bubbelskola

Champagne är namnet på regionen


Generellt sett anger namnet vilken region det mousserande vinet kommer ifrån.

Champagne produceras till exempel uteslutande i det franska distriktet med samma namn, övrigt mousserande vin från landet kallas Crémant. Cava är den spanska motsvarigheten och Sekt kommer ifrån Tyskland. Spumante är det övergripande begreppet för italienskt bubbel och Prosecco är beteckningen för mousserande från landets norra regioner.

Tillverkningsmetoder för Champagne, Cava och Crémant

Men det är inte produceringsområde som särskiljer de olika dryckerna. Ett par olika jäsningsmetoder påverkar dryckens slutgiltiga resultat och smak. Den traditionella metoden används till Champagne, Cava och Crémant. Här tappas färdigt vin på flaska, sedan tillsätts socker och jäst för att sätta igång en andra jäsningsprocess som då skapar bubblorna medan flaskan ligger stilla i mörker. Champagne måste ligga minst 15 månader och Cava i minst 9 månader.

H2: Tillverkningsmetoder för Prosecco, Spimate och Sekt
Den andra metoden används till Prosecco, Spimate och Sekt och kallas tankjäsningsmetoden. Här sker både första och andra jäsningen i en stor tank innan det färdiga mousserande vinet hälls på flaska. Det blir en annan typ av bubblor eftersom drycken och jästen inte har samma typ av kontakt.


H2:Tre olika champagneglas

  • Flöjtglas
  • Coupeglas
  • Tulpanformat glas
Bubbel serveras vanligtvis i antingen ett långsmalt flöjtglas, ett brett coupeglas eller ett högt tulpanformat glas. Vill du bevara bubblorna är höga, smala glas bäst, men precis som med vin ändras smaken när den mousserande drycken får andas. Så för en annan smakupplevelse och en gammaldags glamourkänsla är de vida coupeglasen toppen!
Visste du förresten att en vanlig flaska champagne innehåller 49 miljoner bubblor?
Bubbelskola - Champagneglas i olika storlekar
Bubbelskola - Champagneglas i olika storlekar

Vilket glas ska man använda?

Bubbel serveras vanligtvis i antingen ett långsmalt flöjtglas, ett brett coupeglas eller ett högt tulpanformat glas. Vill du bevara bubblorna är höga, smala glas bäst, men precis som med vin ändras smaken när den mousserande drycken får andas. Så för en annan smakupplevelse och en gammaldags glamourkänsla är de vida coupeglasen toppen!
Visste du förresten att en vanlig flaska champagne innehåller 49 miljoner bubblor?
Finns i lager
246 produkter
40 av 246 produkter