/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ginskola med Jens Dolk

Ginskola med Jens Dolk - Lär dig mer om gin
Gin och tonic - antingen så älskar man det eller så gör man det inte. Om du är en GT-lover har du kommit helt rätt. En god drink handlar givetvis om vad för ingredienser du använder, men det handlar också om vilket typ av glas du serverar drinken ur. Riedel har arbetat med att ta fram dryckesspecifika glas i nära 50 års tid och är idag marknadsledande inom området. För sommelierer och vinkännare världen över är Riedelglasen ett måste helt enkelt. Riedel har nu tillverkat det ultimata gin- och tonicglaset som förhöjer din dryckesupplevelse till en ny nivå. Glasets design och material lyfter ginsmaken på ett sätt du endast kan drömma om!
Om du nu har det perfekt gin- och tonicglaset - hur ska du då blanda drinken? Nedan bjuder vinexperten och ginfantasten Jens Dolk på sin ginskola. Enjoy!

Jens Dolk

Jens heter jag och har blivit GT-fräls. Efter många år med paus från GT så blev en, så här i efterhand ganska enkel, GT (Bombay Sapphire + Fentimans Tonic) serverad i ett stort bourgogne-vin-glas på en bättre restaurang på Mallis uppvaknandet. Smaken kom liksom tillbaka och intresset föddes. Så här några år senare har samlingen hemma i skåpet vuxit till över 60 sorters gin och nästan lika måna tonics. Så småningom är planen att denna samling skall bli en del av upplevelsen ihop med en Napolitansk vedugnspizza på i en pizzeria som jag just har byggt på tomten. 
GT tillhör en av världens enklaste drinkar med bara två komponenter (gin och tonic). Men den kan varieras i det oändliga. Olika gin, olika tonic så klart - men lägg där till olika toppings, olika is, olika glas och inte minst min favoritingrediens: olika historier. 
När jag dricker en GT är det inte bara drinken och smaken i sig jag dricker utan också ett minne eller kanske en kunskap. Kanske är ginen från Nordnorge och den där skidresan förra året. Eller så är det en present från grannen och deras greklandsresa - och därigenom deras minnen. Kanske är dropparna från en gin som framröstats till världens godaste gin och görs i en röd lada i en liten by utanför Härnösand, eller så är tonicen just den där tonicen som du första gången såg en bild på i ett sms från din kompis som var på lyxhotell i Las Vegas med texten ”har du denna?" - allt bidrar till totalupplevelsen. 
Ginskola med Jens Dolk - Lär dig mer om gin
Fun fact: Riedels ambassadör Jens Dolk äger  runt ca 60 olika sorters gin och nästa lika många tonics. Planen är att samlingen så småningom ska bli en upplevelse ihop med Napolitansk vedugnspizza på en pizzeria som han precis byggt på sin tomt!
Ginskola med Jens Dolk - Lär dig mer om gin
Vilka typer av tonics passar bäst ihop med respektive gintyp?
Det är lätt att prata och fokusera på själva ginen. Och visst - den är viktig. En bra gin är alltid grunden i en god GT. Men faktum är att Tonicen är minst lika viktig eller kanske till och med viktigare. En GT innehåller ju bar en femtedel gin men ca 5 gånger så mycket tonic. Mitt bästa tips är att undvika den enkla Schweppes-tonicen och liknande. Den duger endast i nödsituationer. Utforska istället den flora av tonics som börjar dyka upp i affärer och restauranger. Det fins både relativt neutrala och fantasifullt smaksatta. Se också till att testa en tonic gjord på riktig kinabark och som därigenom är brun i färgen. 
Vilka garnetyrer passar bäst i en G&T och varför?
Skal från citron, lime eller grape. Svartpeppar, gurka eller färska hallon. En stav från en rabarber, fläderblommor eller rosépeppar. Listan vad man kan toppa en GT med kan göras lång. Det finns egentligen inga regler. Den egna smaken är enda domaren och vad som helst är egentligen tillåtet. Men har ni inte testat gurka och svartpeppar - gör det. 
Vilken värdelös ginskola tänker ni! Jag fick ju varken reda på vilken tonic jag skall använda eller vilket garnityr. Precis! Det jag istället hoppas ni tar med er är nyfikenheten, styrkan i att det man gillar själv är rätt och att allt är tillåtet. Börja köpa, prova och testa olika gin, olika tonics och olika kombinationer. Jag lovar er att det är en spännande och kul värd. Dessutom så där lagom komplicerat (i denna komplicerade värld) - det rör ju sig faktiskt i grund och botten bara om två ingredienser.