/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Höganäs Keramik Daga

Höganäs Keramik Daga
Höganäs Keramik Daga
Rörstrand presenterar Höganäs Keramik Daga – en ny servis designad av Alexandra Nilasdotter
Höganäs Keramik Daga är en enkel, elegant och lekfull servis av hög kvalitet som är anpassad för vardagens olika måltider, från familjefrukostar och fikapauser till en festligare middagsdukning. Färgerna är inspirerade av Kullabygdens lera, disiga himlar och senapsgula rapsfält.
Serien består av mugg, tallrik, assiett, serveringsskål, kopp och kanna i stengods samt träbricka i ek.

Tre frågor till formgivaren och keramikern Alexandra Nilasdotter

Berätta om de jordnära, men modiga färgvalen!
– Daga är inspirerad av 90-talets Höganäs Keramik som verkligen stod ut! Stilen var modig och Dagas färgsättning är också modig och för mig starkt förknippad med de södra delarna av Sverige som Kullabygden och Höganäs. Den blå nyansen Horisont symboliserar vatten och en disig himmel. Den gula Ockra härleder dig till alla gula rapsfält som vajar i vinden och som finns i området. Färgen Sand är själva leran, då den bara är glaserad. Dagas modiga, men mättade färger går att kombinera eller väljas var för sig. Det blir färgstarkt och produkterna poppar, men de passar även i lite mer avskalade hem.
Hur gick tankarna kring formerna och produkterna?
– Jag inspireras mycket av vattentorn som ser ut som stora vaser i ett platt landskap. Kanske är det därför mina former alltid blir arkitektoniskt minimalistiska? Tjockleken i formen var viktig och jag ville behålla stengodsets tjockare karaktär, men med en tunnare känsla. Därför blev det naturligt att arbeta med en profil på kanten för att skapa ytterligare en division av formen!

För mig är det också viktigt att varje del i serien står stark istället för att fokusera på att de passar ihop. Formen på serien är en klassiskt handdrejad form. Att välja just stengods känns också mer svenskt och leran kommer direkt från myllan, dessutom är det mer funktionellt jämfört med porslin. I serien ingår även träbrickan som är inspirerad av tidigare ekfat från Höganäs Keramik.
Vad vill du förmedla med designen?
– Jag ville göra en servis som är robust och användbar, men samtidigt elegant. En servis för alla tillfällen! Jag ser framför mig att den brukas år efter år för att därefter gå i arv i generationer. Jag vill att Daga blir en social servis som du verkligen vill använda. Lyfta, flytta runt, äta och dricka ur. Produkterna ska vara lätta, tålas att flyttas från hand till hand till bordet och bli en del av vardagsrutinerna! För mig är det viktigt hur koppen, skålen eller tallriken känns i handen och du ska vilja använda den. Idén med Daga är också att den ska vara lätt att dela med familj och vänner runt bordet. Därav foten som gör den lätt att lyfta och skicka vidare. Dessutom låser sig inte Daga till en viss måltid utan kan användas under dygnets alla måltider.