/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Pastaskola med Sofia Wood

Pastaskola med Sofia Wood
Pastaskola med Sofia Wood
Sugen på att göra egen pasta? Då har du kommit rätt! Här hittar du Sofia Woods bästa tips, tillsammans med bilder, för hur du gör din egen pasta. Det bästa av allt? Det är mycket enklare än vad man kan tro! 
I det här receptet gör vi pasta med brynt smör, sparris, pistagenötter och chèvre - men du kan såklart välja vilken sås du vill. Grundreceptet är detsamma! 
För fyra portioner behöver du: 
100 g spenat
1 msk olivolja + mer att steka i 
1 ägg
2 äggulor
1 msk vatten 
150 g tipo 00
115 g durumvetemjöl
75 g smör
2 ekologiska citroner
3 knippen ekologisk sparris
3 msk pistagenötter, grovt hackade 
150 g chèvre
Pastaskola
Pastaskola
Fräs spenaten i olivolja ett par minuter tills den mjuknat, minskat kraftigt i volym och är glossig. Låt svalna lite och mixa sedan slätt tillsammans med en matsked olivolja och ett ägg.
Pastaskola
Pastaskola
Blanda mjölsorterna i en bunke. Tippa ut mjölet i en hög på ett bakbordet och gör sedan en grop i mitten, stor nog att spenatsmeten får plats.
Häll spenaten i gropen tillsammans med ytterligare två äggulor och en matsked vatten och börja vispa med en gaffel, först för att blanda spenaten, äggulorna och vattnet vispa sedan sakta i mer och mer mjöl.
När spenatsmeten är tjock av allt mjöl så är det dags att börja arbeta degen först genom att fösa ihop den med fingertopparna och sedan allt eftersom börja knåda ordentligt med kraft och hela handen. Tryck och dra med handloven genom degen när du knådar och fortsätt så i 10-12 minuter.
Mjöla bakbordet allt eftersom om degen kladdar för mycket och mata eventuellt med mer mjöl om det behövs, alternativt några droppar vatten om degen känns torr och spricker. Knåda degen tills den är mjuk, len och elastisk. Slå sedan in den i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
Pastaskola
Pastaskola
Mjöla både bakbordet och valsarna på pastamaskinen ordentligt. Det går också bra att kavla ut pastadegen med en kavel även om det blir lite annorlunda då.
Skär av en liten bit av degen. Platta till en centimetertjock platta och se till att den är mjölad på båda sidorna. Kör genom det bredaste steget på maskinen och vik sedan ihop degen till en rektangulär platta. Valsa igenom ett par gånger till på samma tjocklek och ställ sedan maskinen på en steg smalare bredd på valsarna. Valsa igenom degen igen, denna gång utan att vika degen. Fortsätt på samma vis tills degen är milimetertunn, gärna med ett par valsningar på varje tjocklek, steg 7 eller 8 på maskinen är lagom.
Trimma kanterna på pastaremsan om du vill ha en lite mer prydlig pasta, se till att den är ordentligt mjölad på båda sidor och vik sedan ihop till en mjuk rektangel. Skär remsor, antingen med kniv eller pastaskäraren i den bredd du vill ha och veckla sedan ut banden. Torka pastan antingen i mjuka hopsvängda knyten eller i raka rader på en ren köksduk. Man kan också hänga pastan över en stolsrygg eller liknande.
Pastaskola
Pastaskola
Pastaskola
Trimma sparrisen och skär i ca 2 cm stora bitar. Smält smöret och precis när skummet tystnat så vänder du ner sparris och zesten av båda citronerna. Dela en av citronerna och lägg båda halvor med snittytan nedåt i pannan. Salta och fräs till sparrisen mjuknat lite grann men fortfarande är krispig, citronen karameliserats fint och smörets brynts och doftar nötigt. Vänd ner hackande pistagenötter.
Koka samtidigt en stor kastrull med välsaltat vatten och koka pastan, knappt en minut. Lyft pastan rakt ned pannan med sparrisen, ös över lite stärkelserikt pastavatten och låt gå klart sista 30 sekunderna i pannan.
Smula chèvre över pastan, mal över lite svartpeppar och servera genast. Njut!