/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Potatisfest!

Potatisfest!
Potatisfest!
Den stora skördesäsongen är äntligen här, och en av de centrala ingredienserna för höstens matlagning är potatisen – som kommer i alla möjliga färger, former och smaker. Allt ifrån fantastiskt god hasselbackspotatis, till potatismos, pytt eller varför inte egen chips i massa härliga utföranden?

Potatisfakta

Det här är fem snabbfakta om vår vanligaste råvara som du förmodligen inte visste.
  • Inkafolket i Sydamerika var de första människorna som odlade potatis. De började odla rotfrukten redan 200 år f.Kr.
  • Enligt Jordbruksverkets data åt vi svenskar 46,5 kg potatis per person av den obearbetade potatisen under 2019.
  • År 1845 spreds en sjukdom bland potatisskörden som kallas bladmögel och som nästan tog död på allt potatisbestånd i världen. Konsekvenserna blev både hungersnöd och stora flyktingströmmar.
  • Människor kan överleva på en diet beståendes av endast potatis och mjölk (eller smör). De enda vitaminerna som potatisen nämligen saknar är A och D, men som kompenseras av mjölk i sådant fall. Potatis är således en superrova!
  • Världens hittills största potatis som hittats vägde 3,76 kg. Den odlades i England.
Potatisfest!
Potatisfest!

Potatisfantasi med få gränser

Möjligheterna att laga med potatis är verkligen oändliga. Från traditionella sätta att tillaga potatisen på, som att koka eller i steka i ugn, göra hasselbackspotatis, olika sorters pytt eller gratänger – till mer innovativa och oväntade sätt. Vad sägs om att exempelvis göra en potatispizza? Det är ett recept som du verkligen inte får missa!