Recept av Johanna CryerIngredienser2 1/2 dl brunt farinsocker3/4 dl ljus sirap3/4 dl vatten150 g smör2–3 msk pepparkakskrydda (färdig i påse)6-8 dl vetemjöl1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.2. Lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.3. Låt kallna utan omrörning.4. Rör i bikarbonaten och mjölet.5. Linda in degen i en bit plastfolie. Låt den stå kallt, helst till nästa dag.6. Plocka ut degen. Sätt ugnen på 225°C.7. Arbeta degen smidig på mjölat bord.8. Kavla ut degen tunt. Använd pepparkaksformar efter önskemål och olika glas med fina räffel-mönstrade bottnar som du kan ”mönstra” pepparkakorna med. Lägg dem på på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225°C, cirka 5 min.
Mönstrade pepparkakor
Vad vore julen utan pepparkakor? Här är ett recept som ger dig kryddiga, spröda och perfekt formade kakor att njuta av eller hänga i granen. Med en välbalanserad blandning av farinsocker, sirap och pepparkakskryddor sprider de både värme och väldoft i köket. En deg som gärna vilar över natten för bästa resultat – och en tradition som garanterat förhöjer julstämningen!
Recept av Johanna Cryer
Ingredienser
2 1/2 dl brunt farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör
2–3 msk pepparkakskrydda (färdig i påse)
6-8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
2. Lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
3. Låt kallna utan omrörning.
4. Rör i bikarbonaten och mjölet.
5. Linda in degen i en bit plastfolie. Låt den stå kallt, helst till nästa dag.
6. Plocka ut degen. Sätt ugnen på 225°C.
7. Arbeta degen smidig på mjölat bord.
8. Kavla ut degen tunt. Använd pepparkaksformar efter önskemål och olika glas med fina räffel-mönstrade bottnar som du kan ”mönstra” pepparkakorna med. Lägg dem på på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225°C, cirka 5 min.