/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Sambos - Vegetariska somaliska pirogerFyllning3 potatis2 morötter400 g gröna linser1 gul lök1 grön chili2 vitlöksklyftor1 msk xawaash1 buljongtärning3 msk färsk koriander2 msk olja2 msk vattenSaltPeppar
Gör så här1. Skala potatis och morötter. Skär i små tärning och lägg i en kastrull. Häll över vatten, låt koka i 10 minuter tills de blir mjuka.2. Sila av och lägg åt sidan.3. Hetta upp olja en djup stekpanna och fräs löken, vitlöken och chilin en stund.4. Tillsätt kokt potatis, morötter, linser, kryddorna och smula ner buljongen och vatten. Låt steka allt en stund.5. Smaka av med salt och peppar och avsluta med färska koriander.6. Låt fyllningen svalna innan du fyller degen.

Sambos - Vegetariska somaliska piroger

Recept av Khadija Mohamud
Fyllning
3 potatis
2 morötter
400 g gröna linser
1 gul lök
1 grön chili
2 vitlöksklyftor
1 msk xawaash
1 buljongtärning
3 msk färsk koriander
2 msk olja
2 msk vatten
Salt
Peppar

Gör så här

1. Skala potatis och morötter. Skär i små tärning och lägg i en kastrull. Häll över vatten, låt koka i 10 minuter tills de blir mjuka.
2. Sila av och lägg åt sidan.
3. Hetta upp olja en djup stekpanna och fräs löken, vitlöken och chilin en stund.
4. Tillsätt kokt potatis, morötter, linser, kryddorna och smula ner buljongen och vatten. Låt steka allt en stund.
5. Smaka av med salt och peppar och avsluta med färska koriander.
6. Låt fyllningen svalna innan du fyller degen.
Deg - 20 st
6 dl vetemjöl
3 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja
Montering
0,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
Olja till fritering

Gör så här

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och sedan vattnet lite i taget tills degen går ihop. Täck med en ren kökshandduk och låt vila 10 minuter.
2. Dela degen på mitten, dela i 6 lika stora bitar och rulla till bollar.
3. Kavla ut varje boll till en rundel cirka på 15 cm i diameter. Pensla rundlarna med olja och strö över lite mjöl. Lägg sedan ihop dem på varandra två och två med de mjölade sidorna mot varandra.
4. Kavla ut degparen till större rundlar på 20 cm i diameter och skär dem i fyra lika stora bitar.
5. Hetta upp en torra panna och stek 1-2 minuter per sida.
6. Sära på paren medan de fortfarande är varma och lägg delarna under en kökshandduk så de inte blir torra. Fortsätt på samma sätt tills all deg är stekt.
7. Nu är det dags för montering och fritering!
8. Blanda mjöl och vatten i en skål för att använda som klister.
9. Lägg en bit deg på en skärbräda. Vik ena sidan mot mitten och pensla den med. Vik över den andra sidan och tryck till så att den fastnar. Nu har du liten ficka som du kan fylla.
10. Lägg i fyllningen och pensla den sista fliken. Stäng sedan ihop sambos.
11. Tips: Vid det här steget går det utmärkt att frysa sambos innan fritering, om du gör många och vill spara till ett senare tillfälle!
12. Dags att fritera! Hetta upp olja i en stekpanna och fritera sambos 2-3 minuter per sida eller tills de är gyllenbruna.
13. Låt dem av rinna av på hushållspapper och servera sedan!