Fritöser

Friterat är krispigt och gott. Med en fritös hemma kan du lyxa till det med friterat när du vill. Experimentera med att fritera olika råvaror, det kan knappast bli fel. Vi har fritöser från Tefal och Wilfa. Vill du i stället för att fritera med frityrolja luftfritera ska du spana in våra Air Fryers.
Fritöser
Fritöser
8 produkter

Sortera på:

Popularitet
8 av 8 produkter
Hemmagjorda chips, pommes frites, munkar, lökringar, friterad kyckling eller friterade grönsaker. Vattnas det i munnen? Med en fritös kan du lätt fritera hemma. Hos oss på Cervera kan du hitta den bästa fritösen för just dina behov.

Egna chips

Att göra chips med en fritös är lätt. Ta hjälp av en mandolin eller en osthyvel för att snabbt och effektivt hyvla potatisen. Du kan även göra rotfruktschips med morötter, rödbetor, polkabetor eller palsternacka.
Fritösen ska vara ca 160 grader när du sänker ner potatisskivorna i oljan. Ha inte i för många skivor potatis på samma gång, resultatet blir bäst om du tar några i taget. Sedan tar det ungefär tre minuter för potatisskivorna att bli krispiga chips. Låt de rinna av och svalna på lite hushållspapper innan du saltar och eventuellt smaksätter dem.

Frityrolja

För att fritera behöver du en olja som är värmetålig. Oljor som passar att använda vid fritering är oljor som har varmpressats. Exempel på varmpressade oljor är varmpressad rapsolja, majsolja, jordnötsolja och solrosolja. Ett annat alternativ är raffinerad kokosolja.
Det finns även många oljor på marknaden som heter just frityrolja. Köper du en sådan olja vet du att den är väl anpassad för fritering.

Hur många gånger kan oljan användas?

Samma olja kan användas flera gånger, såklart beror det på vad du har friterat. Har du friterat något som avger mycket smak och därefter vill fritera något helt annat kan det finnas en poäng att byta till ny olja.
En del väljer att tömma fritösen mellan användningarna och förvara oljan i kylen. Det är ingen nödvändighet och ganska omständligt. Oljan kan ligga kvar i fritösen mellan omgångarna som du friterar, om det inte dröjer alltför lång tid mellan gångerna.

Frityrsmet

Frityrsmet behövs inte alltid, men om du ska fritera viss mat ska du först doppa den i frityrsmet. Frityrsmet består ofta av mjölk, mjöl, vatten, vispad äggvita och i vissa fall öl. Såklart finns det variationer på recept. Testa dig fram tills du hittar den smet som du tycker bäst om. Frityrsmet skapar ett frasigt skal runt råvaran.

Fritera i fritös

  • - Fyll fritösen med olja.
  • - Hetta upp oljan till temperaturen 150–180 grader. Ett bra test för att veta om fritösen är redo för att användas är att stoppa ner en bit vitt bröd. Blir brödbiten gyllenbrun efter ungefär 1 minut är fritösen redo att användas.
  • - Använder du frityrsmet doppar du dina råvaror i smeten innan du sänker ner dem i oljan.
  • - Fritera tills råvarorna har fått fin färg.

Luftfritös

Med en varmluftsfritös kan du fritera utan olja. En Air Fryer kan beskrivas som en fritös utan olja. Varmluftsfritöser friterar med luft eller med väldigt lite olja. Vill du ha ett hälsosammare alternativ att variera med är en luftfritös det perfekta alternativet för dig.