Vinluftare
Förhöj smaken på vinet med hjälp av en vinluftare i form av en dekanterare, dekanteringstratt eller dekanteringspip. Med en vinluftarkaraff framhävs de goda smakerna och de mindre goda smakerna avlägsnas. Att lufta vin är lätt, det finns därför egentligen ingen anledning att inte använda en vinluftare.
17 produkter
Sortera på:
Popularitet
17 av 17 produkter
Vinluftare och dekanterare
Vinkaraffer, dekanterare och vinluftare är hjälpmedel för att förhöja smaken av vinet du ska dricka.
Hitta en dekanteringstratt eller dekanteringspip från Dorre, Le Creuset, Pulltex eller WMF som passar just dig. Du behöver inte vara en vinkännare för att uppskatta luftat vin. De allra flesta brukar vara överens om att det blir en markant skillnad på vinets smak när nu använt en luftare för vin innan du dricker det.
En dekanteringspip är en perfekt present att ta med som middagspresent i stället för en flaska vin, eller kanske tillsammans med en flaska vin. Eller att ge bort till den som uppskattar god mat och dryck. En vinluftare brukar vara en uppskattad present i många sammanhang.
Dekanteringstratt eller dekanteringspip
Hur du väljer att lufta vinet är helt upp till dig. Vare sig du söker en dekanteringstratt eller en dekanteringspip hittar du det i vårt sortiment. Spana också in våra förslutare, vinpumpar och vin- och flasköppnare.
Dekanteringstratt
En dekanteringstratt kan du placera på karaffens för att låta vinet passera genom tratten och ner i karaffen. Det är lätt att lufta vin med en dekanteringstratt.
Dekanteringspip
En dekanteringspip, även kallad vinluftare, kan du placera på flaskhalsens mynning. När du häller vinet ur flaskan luftas det när det passerar dekateringspipen. Med dekanteringspipen får du luftat vin rakt ner i glaset.
På en del vinluftare kan du ställa in olika luftningslägen, beroende på hur vinet ska luftas. Det finns även vinluftare som också fungerar som en förslutare. På så sätt behåller vinet sin goda smak längre.
Hur luftar man vin?
Att lufta vin är enligt många vinkännare en nödvändighet, men för den sakens skull är det inte komplicerat. Att lufta vin är faktiskt lätt. Du kan lufta vin på flera olika sätt. Huvudsaken är att vinet exponeras för luft för att smakerna i vinet ska komma fram på rätt sätt.
När vinet luftas oxiderar ämnen i vinet, samtidigt som vätskan avdunstar. Ett vin kan ses som en levande dryck som påverkas av sin omgivning. När vinet luftas framhävs de goda smakerna och de mindre goda smakerna dunstar bort.
En annan metod för att lufta vinet är att lufta det i ett stort vinglas. Du kan även lufta det i en dekanteringskaraff.
Lufta rött vin
Rött vin blir nästan alltid godare efter luftning, i alla fall om det är unga viner. Unga viner som ofta är något sträva får en mjukare smak efter luftning. Ett äldre vin blir inte alltid bättre av att luftas. Detta för att äldre viners smaker kan förstöras om de kommer i kontakt med för mycket luft. En del äldre viner har en lite unken doft, då kan de behöva vädras ur. Är lukten skarp och påminner om blöt kork brukar det tyvärr vara svårt att göra något, även om det alltid kan vara värt att ge det ett försök.
Lufta vitt vin
Genom att lufta vitt vin får även det ett lyft. Framför allt är det ekfatslagrade vita viner som gärna ska luftas.