Hoppa vidare till huvudinnehåll

Global Z kockkniv - Nyhet 2025

En svart Global Z kockkniv med ett texturerat handtag på en grå yta.
En svart Global Z kockkniv med ett texturerat handtag på en grå yta.
Global Z är en ny exklusiv kockkniv på 20 cm som lanseras i en numrerad upplaga 1 november 2025. Kniven ligger i en elegant presentlåda tillsammans med en praktisk putsduk.
Kockkniven från Global Z (GZ-2) är en vidareutveckling av Globals klassiska kockkniv G-2. Skillnaden är att Global Z har en svart DLC-beläggning, vilket inte bara är visuellt snyggt och ger kniven dess karaktäristiska svarta utseende, utan även ger kniven en fantastisk prestanda.
DLC, eller Diamond-Like Carbon, är en beläggning som skyddar kniven och ger den ett hårt diamantliknande ytskikt. Stålet blir hårdare och mer slitstarkt. En ytterligare fördel med DLC-beläggningen är att bladet blir glattare, vilket gör att du kan skära friktionsfritt med rena och raka snitt.
Kockkniven är mångsidig och du kan använda den till att skära, hacka och tärna de allra flesta råvaror. Tyngden i knivbladet underlättar när du arbetar med stora köttstycken och rotsaker.

Skötselråd för Global Z kockkniv

En vass kniv är kockens bästa vän. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din Globalkniv har vi sammanställt några råd om hur du tar hand om den på bästa sätt.
Rengöring
Lämna inte din kniv odiskad. Handdiska kniven med vatten och lite diskmedel samt torka den med en kökshandduk direkt efter användning. Diska aldrig en Globalkniv i diskmaskin – det mår varken kniven eller maskinen bra av. Diskmaskinens korgar kan bli förstörda och diskmedlet kan orsaka frätskador på kniven.
Underlag
Använd ett underlag som är skonsamt mot kniven, förslagsvis Globals skärbrädor i trä, plast eller sockerrör. Det är viktigt att underlaget är mjukt. Om skärbrädan är hårdare än kniven kommer kniven att ta skada.
Nötning
Försök att inte nöta på knivseggen i onödan. Använd knivens baksida när du skrapar av skärbrädan för att inte eggen ska bli slö. Undvik även att skära i frysta råvaror eller hårda ben.
Förvaring
Globalknivar ska inte ligga och skava i besticklådan. Det bästa är att förvara dem i ett knivfodral, knivblock eller på en magnetlist. Om du använder magnetlist, sätt kniven på listen med ryggen först för att undvika skador.
Underhåll
För att bibehålla en vass egg är det nödvändigt att skärpa kniven med jämna mellanrum. Håll efter din Globalkniv genom att, någon gång i månaden, dra kniven över en skärpstav eller i en våtslip. När kniven inte blir tillräckligt vass med skärpstaven eller våtslipen behöver du slipa om kniven. Du kan då välja att göra det själv med en slipsten eller lämna in kniven till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar ska hålla en vinkel på 10–15 grader.
Om kniven bli flammig, putsa snabbt och lätt bort fingeravtryck med medföljande putsduk.