/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Så går tillverkningen i Skeppshult till

Så går tillverkningen i Skeppshult till
Så går tillverkningen i Skeppshult till
Kring järnugnarna i Skeppshult påverkas man inte av samtidens höga tempo och massproducerade varor. Där har man sedan 1906 gjutit sina produkter enligt gamla traditioner med miljötänket i första rummet. Men hur tillverkas egentligen de klassiska gjutjärnskärlen?
Tackjärnet värms upp till 1500 grader
Varje enskild panna tillverkas för hand i ugnarna som når över 1500 grader. Ugnarna drivs av miljövänlig el från vind och vatten, och värmen som alstras tillvaratas och återvinns.
Smältan hälls på för hand av gjutmästaren
För att forma det heta gjutjärnet krävs speciella formar som kan motstå den extrema temperaturen. Metallverktyg som används vid gjutning av aluminium och andra material skulle inte klara av det heta gjutjärnet och därför används sandformar som är hoppressade under flera tons tryck.
Sandformarna pressas ihop i två delar och skapar tillsammans ett hålrum för det smälta gjutjärnet. Smältan hälls på för hand av gjutmästaren, en uppgift som kräver både erfarenhet och precision.
När gjutjärnet har svalnat slås sandformarna itu
Nu kan man för första gången se resultatet av processen. En sandform kan endast användas en gång och därför är varje produkt unik, inga två är sig exakt lika, däremot återvinns sanden till nästa sandform.
Därefter slipas, svarvas och blästras gjutjärnet för att få den rätta strukturen innan det bränns in i KRAV-märkt rapsolja från Österlen. Inbränningen både skyddar gjutjärnet från yttre påverkan och ger gjutjärnet dess naturliga non-stickegenskap. Allra sist skruvar man på handtaget.
Kontinuerlig granskning
Vid varje arbetsstation i gjuteriet synas gjutgodset för att säkerställa att de lever upp till Skeppshults höga kvalitetsstandard. De produkter som bedöms undermåliga sorteras ut och återvinns i nästa gjutjärnssmälta så de kan bli nya produkter.
Med endast naturliga råvaror och resultatet av ett gediget hantverk kan du lita på att gjutjärn från Skeppshult tål hög värme och tuffa tag i många generationer framöver. 
Finns i lager
Kategori
Varumärke

    D

  • H

Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
62 produkter
40 av 62 produkter