/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Desserter är inte riktigt en grej i det kinesiska köket, då man oftast äter frukt efter maten. I denna bok är det här det närmsta vi kommer en dessert – men denna rätt brukar faktiskt serveras som en av andra rätter till huvudrätt. Det här är en personlig favorit, det tuggiga riset är ljuvligt med den söta bönpastan och torkade frukterna. Namnet antyder att det bör finnas 8 olika sorters “skatter” i riset, men personligen tycker jag att det nästan är för många för att det ska bli gott. Satsa istället på att välja ut garnityr som kompletterar varandra färg- och texturmässigt.
Eight treasure rice - Bā bǎo fànTill 6 portioner, som en av flera rätter300 g klibbris 2 msk + ca 1 tsk ister, smör eller kokosolja2 msk socker½ tsk flingsalt 5 msk söt röd bönpasta DEKORATIONValfria torkade frukter och nötter. t.ex. gojibär, russin, dadlar, jujuber, kanderade apelsinskalPumpakärnor, jordnötter, valnötter
Gör så här1. Skölj klibbriset och låt det ligga i blöt i minst fyra timmar, gärna över natten.2. Sila av och lägg riset i en silduk, som läggs i en bambukorg. Ångkoka i 30 minuter på hög värme tills riset blir genomskinligt och mjukt.3. Blanda det kokta riset med 2 msk fett, socker och salt. Smörj en lagom stor skål med resterande fett och arrangera frukt och nötter i ett vackert mönster i skålens botten.4. Packa formen till hälften med det smaksatta riset. Bre på ett lager röd bönpasta och avsluta med ytterligare ett lager ris. Packa tätt i skålen och ångkoka i 20 minuter till. Stjälp ur på en tallrik, så att mönstret hamnar uppåt, och servera.

Eight treasure rice - Bā bǎo fàn

Eight treasure rice - Bā bǎo fàn
Ingredienser
Till 6 portioner, som en av flera rätter

300 g klibbris
2 msk + ca 1 tsk ister, smör eller kokosolja
2 msk socker
½ tsk flingsalt
5 msk söt röd bönpasta

DEKORATION
Valfria torkade frukter och nötter. t.ex. gojibär, russin, dadlar, jujuber, kanderade apelsinskal
Pumpakärnor, jordnötter, valnötter
Desserter är inte riktigt en grej i det kinesiska köket, då man oftast äter frukt efter maten. I denna bok är det här det närmsta vi kommer en dessert – men denna rätt brukar faktiskt serveras som en av andra rätter till huvudrätt. Det här är en personlig favorit, det tuggiga riset är ljuvligt med den söta bönpastan och torkade frukterna. Namnet antyder att det bör finnas 8 olika sorters “skatter” i riset, men personligen tycker jag att det nästan är för många för att det ska bli gott. Satsa istället på att välja ut garnityr som kompletterar varandra färg- och texturmässigt.

Gör så här

1. Skölj klibbriset och låt det ligga i blöt i minst fyra timmar, gärna över natten.
2. Sila av och lägg riset i en silduk, som läggs i en bambukorg. Ångkoka i 30 minuter på hög värme tills riset blir genomskinligt och mjukt.
3. Blanda det kokta riset med 2 msk fett, socker och salt. Smörj en lagom stor skål med resterande fett och arrangera frukt och nötter i ett vackert mönster i skålens botten.
4. Packa formen till hälften med det smaksatta riset. Bre på ett lager röd bönpasta och avsluta med ytterligare ett lager ris. Packa tätt i skålen och ångkoka i 20 minuter till. Stjälp ur på en tallrik, så att mönstret hamnar uppåt, och servera.