Saffransris6 portioner6 dl basmatiris3 dl vatten1 msk salt2 msk olja4 msk smör½ påse saffran alt. 1 kryddmått 2 st potatis 4 msk Zeresk (bärberisen)2 dl russin40 gr Pistagenötter
Gör så här1. Skölj och blötlägg riset i minst 30 min i saltat vatten. Saltet gör så att riskorna ej går sönder i vattnet!2. Koka upp 2 l vatten i en stor kastrull - gärna teflon för bättre Tadig (krispigt ris eller stekt potatis under riset) som kan göras samtidigt.3. Häll bort risvattnet och tillsätt riset i det kokande vattnet. Tillsätt ½ msk salt och rör om någon gång så att riset inte klumpar sig. Låt koka under hög värme ca 5-8 min. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.4. Sila bort vattnet och skölj riset under ljummet vatten en liten stund tills stärkelsen försvinner. Riset kan vara kvar i silen tills allt vattnet silas bort.5. Hetta upp 2 msk olja i kastrullen och lägg i skivad potatis. Låt den bli gyllenbrun.6. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Koka ½ dl vatten med 2 msk smör och häll över riset. Salta lätt över riset. Täck locket med en handduk och låt riset ångkokas på mycket svag värme ca 40 min.7. Blanda saffranet med 1 msk hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda ett par dl av det kokta riset med detta.8. Stek russinen lätt med 2 msk smör i ca 2 min och tillsätt barberisen och rör om. Dekorera riset med en rad safranris, en rad barberisen och russinen, en rad med pistagenötter och upprepa garneringen ett par gånger över riset tills du får ett fint mönster.

Saffransris

Recept av Elahe Rouhdoust
6 portioner
6 dl basmatiris
3 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja
4 msk smör
½ påse saffran alt. 1 kryddmått
2 st potatis
4 msk Zeresk (bärberisen)
2 dl russin
40 gr Pistagenötter

Gör så här

1. Skölj och blötlägg riset i minst 30 min i saltat vatten. Saltet gör så att riskorna ej går sönder i vattnet!
2. Koka upp 2 l vatten i en stor kastrull - gärna teflon för bättre Tadig (krispigt ris eller stekt potatis under riset) som kan göras samtidigt.
3. Häll bort risvattnet och tillsätt riset i det kokande vattnet. Tillsätt ½ msk salt och rör om någon gång så att riset inte klumpar sig. Låt koka under hög värme ca 5-8 min. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
4. Sila bort vattnet och skölj riset under ljummet vatten en liten stund tills stärkelsen försvinner. Riset kan vara kvar i silen tills allt vattnet silas bort.
5. Hetta upp 2 msk olja i kastrullen och lägg i skivad potatis. Låt den bli gyllenbrun.
6. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Koka ½ dl vatten med 2 msk smör och häll över riset. Salta lätt över riset. Täck locket med en handduk och låt riset ångkokas på mycket svag värme ca 40 min.
7. Blanda saffranet med 1 msk hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda ett par dl av det kokta riset med detta.
8. Stek russinen lätt med 2 msk smör i ca 2 min och tillsätt barberisen och rör om. Dekorera riset med en rad safranris, en rad barberisen och russinen, en rad med pistagenötter och upprepa garneringen ett par gånger över riset tills du får ett fint mönster.