/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Mumin

Arabias serie porslin med Mumin är omåttligt populär bland både stora och små. Allra mest älskade och kända är muggarna, men här hittar du också tallrikar, skålar och glas från Arabia, det älskade finska designvarumärket.
Mumin
Mumin
Finns i lager
Varumärke

    K

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
126 produkter
40 av 126 produkter

Arabia Mumin

 Tove Jansson är författaren och illustratören bakom berättelsen om mumintrollen som idag har översatts till över 40 språk. I böckerna om mumintrollen målar Tove Jansson upp en unik värld som mestadels utspelar sig i Mumindalen. I böckerna får både stora och små frågor ta plats. I de olika böckerna och seriealbumen får man lära känna Muminfamiljen och andra karaktärer, så som Lilla My, Snorkfröken och Snusmumriken. Berättelserna uppskattas av både vuxna och barn genom flera generationer.

Den första muminmuggen

Muminmuggen är i grunden en Teema-mugg. Den första muminmuggen hette Grön och lanserades 1990 och var som namnet avslöjar en grön muminmugg. Den kallas idag även Grön seriemugg. Muggens motiv är tryckta serierutor. Serierutorna är tagna från seriealbumet Mumin börjar ett nytt liv och är desamma som i boken, till skillnad från att pratbubblorna har tagits bort. Efter några år togs även hela serierutan, som motivet var placerat i, bort. Det är så de flesta av oss känner igen muggen idag.

Muminmuggen Kärlek

Tove Slotte har sedan 1990 varit illustratör för muminporslinet. Det är hon som ligger bakom den populära muggen Kärlek, som än idag hör till en av de mest populära muggarna.

Samlarobjekt

Arabia muminmugg är idag både samlarobjekt och vardagsporslin. En del av de muminmuggar som har utgått söks ihärdigt av en del samlare. En riktigt populär och svår mugg att hitta är Fazermuggen som togs fram 2004. Fazermuggen tillverkades för Karl Fazer Café som ligger i Finland. Muggen är gul och motivet på muggen kommer från en julreklam tecknad av Tove Jansson.

Stämpeln i botten

Stämpeln i botten kan avslöja en del information om hur gammal muggen är och var den har tillverkats. Den så kallade kronstämpeln, en stämpel formad som en krona, kallas av samlarna för ”Arabia Finland” och var stämpeln som användes 1981–2014. Av många samlare anses muggarna med just den kronstämpeln vara något mer eftertraktade än de muggar som har den nyare stämpeln som saknar kronan.
Muggar producerade 1996–2001 har även årtal angivet för produktionens början. Årtalet finns även tryckt på några specialmuggar.
Vill du veta var muggen har tillverkats kan du oftast se det på etiketten.

Ett brett sortiment

Det kommer nya muggar varje år. Vill du ha en mugg med Lilla My, Snorkfröken, Muminmamman eller Snusmumriken så kan du hitta flera olika varianter. Det finns numera muggar i nästan varje färg, gul, grön, blå eller rosa och det är därför lätt att hitta en personlig favorit.
Muminmuggarna finns även i olika serier, med tillhörande porslin. Det finns bland annat serierna Vänskap, Sov gott och Kärlek.
Idag finns också muminfigurerna på kaffeburkar, glas, salt- och pepparkvarn, termomuggar, tallrikar, plasttallrikar och emaljmuggar.
Illustrationerna, men också designen är lekfull. Det finns kannor som har samma form som muminhuset, små muminfigurer i keramik och barnserviser.
Mumin Arabia är med andra ord för alla. Porslinet är lika uppskattat av stora som små och är perfekt att önska sig i present eller ge bort till någon som man tycker om. Det kan sällan gå fel med en muminmugg.