Villkor

Skultuna

Skultuna Messingsbruk

I början av 1600 talet så var Sverige hårt skuldsatta till Hansan som den då regerande kungen, Karl IX, hade fått ärva med kronan av sina föregångare. För att försöka få bukt med skulderna valde Karl IX bland annat att starta upp ett inhemskt mässingsbruk för att kunna exportera och därmed på sikt stärka kronan. Karl IX skickade ut några av sina lakejer med uppdrag att hitta en lämplig plats att uppföra detta nya mässingsbruk. De kom fram till att Skultuna var en lämplig plats eftersom Svartån som löper genom Västerås kunde stå för vattenkraften, kringliggande mark kunde stå för kol och timmer och det var inte allt för långt från Falu koppargruva där man fick råmaterialet ifrån.

Vid grundandet, år 1607, värvades de första gjutarmästarna till Sverige från Holland och Tyskland som tog med sig all den kunskap om tillverkning av olika mässingsobjekt som fortfarande används idag. Gjutarmästarna såg formgivningen som en del av hantverket och bidrog till att utforma ljuskronor och kandelabrar och den traditionen har sedan dess blivit en del av Skultunas tradition. Skultunas Messingsbruk ligger fortfarande på samma plats som vid starten för över 400 år sedan och den äldsta ljuskronan man vet om idag finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är stämplad år 1619.

Industrin

Industrialiseringen som tog fart på 1800 talet ledde till att processen med framställningen av produkterna förbättrades och ett tydligt arbetssätt utarbetades. Carl Hjalmar Norrström som var formgivare mellan åren 1895–1912 och var redan på sin tid en av de mest erkända formgivare. Carl Hjalmar Norrström gick i bräschen för den så kallade industridesignen som vi känner till den idag och tilldelades en guldmedalj år 1900 på världsutställningen i Paris för sin praktfulla dopfunt som fortfarande finns att beskåda på Skultunas Messingsbruks Museum.

Pierre Forsell var verksam som formgivare på Skultuna mellan 1955 till 1986 och efterträdde Erik Fleming som formgivare av kokkärl. Efter ett tag upptäckte Pierre mässingen som gav hans föremål en modernare och en stram utformning. Pierre formgav många klassiker under sina dryga 30 år på Skultuna som exempelvis Lampetten Pendel och Reflex. Hans strama och moderna former lever kvar idag i själen av Skultuna och är det vi starkt förknippar med deras stilrena och vackra produkter.

Skultuna och Hovet

Sedan grundandet år 1607 har Skultuna varit Kunglig Hovleverantör och fick på 1980 talet ett nytt uppsving då Sigvard Bernadotte, född prins och på sin tid känd illustratör och formgivare, började rita för Skultuna. Sigvard skapade många fantastiska objekt bland annat de klassiska salt- och pepparströare i mässing och silver.

Skultuna ljusstakar

Sigvard är dock inte den enda Bernadotte som har formgivit produkter för Skultuna. Prins Carl Philip Bernadotte tillsammans med kompanjonen Oscar Kylberg har utformat bland annat ljusstakar för Skultuna.

Skultuna idag

Trots att bruket har brunnit ner inte mindre än tre gånger och även svepts med vårfloden en gång så ligger det kvar på samma plats som det uppfördes på för över 400 år sedan. Skultunas olika designer hittar man idag i många större varuhus runt om i världen och de ställer regelbundet ut sina kreationer på internationella designmässor och kammar hem priser för deras vackra skapelser på de internationella arenorna. Skultuna samarbetar idag med några av de främsta internationella formgivare som exempelvis Monica Förster, Luca Nichetto, Lara Bohinc och GamFratesi. Idag är Skultunas fabrik ett av de mest populära turistmålen i Sverige där man kan besöka deras museum, ta sig en shoppingtur i fabriksbutiken eller fika i deras Café.

Kin

Kin är en populär serie från Skultuna. 

Skultuna | Ljusstake, Vas, Skål,  Fri frakt över 499 Skultuna | Ljusstake, Vas, Skål,  Fri frakt över 499

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies