Villkor

Skultuna

Skultuna Messingsbruk grundades av Karl IX den 11 februari år 1607, i över fyra sekler har Skultuna tillverkat guldskimrande mässingsföremål. Bruket ligger kvar på exakt samma ställe till denna dag i en dalgång i Västmanland. Skultunas mål är att tillverka föremål av högsta internationella kvalitet och att skapa morgondagens antikviteter för kommande generationer. En produkt från Skultuna är en gåva till kommande generationer. 

Skultuna var pionjärer inom den svenska formgivningen och år 1896 anställdes konstnären och formgivaren Carl Hjalmar Norrström vid bruket. Under hans tid som konstnärlig ledare fick Skultuna flera utmärkelser, bland annat guldmedaljer för bästa design vid världsutställningarna i Stockholm 1897 och i Paris år 1900 för en magnifik dopfunt som idag finns i Skultunas museum.

Silversmeden Pierre Forssell var aktiv under 1950-1970-talet, med sin stramt eleganta formgivning blev Forssell stilbildande för den spirande moderna formgivningen på Skultuna. Under 1970- och 80-talen samarbetade Skultuna med Sigvard Bernadotte som tog fram en produktlinje för det dukade bordet.

Idag då formgivningen står i fokus, fortsätter Skultuna den 400-åriga traditionen att tillverka föremål av högsta kvalitet, i samarbete med spännande formgivare ur den svenska och internationella designereliten som Thomas Sandell och Claesson Koivisto Rune. Sist ut är den italienska formgivaren Luca Nichetto med produkten Timeline som premiärvisas under möbelmässorna i Stockholm och Milano under våren 2011.

Skultuna | Ljusstakar, ljuslycktor & inredning Skultuna | Ljusstakar, ljuslycktor & inredning

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies