Kom i julstämning med adventsfrukost
Vad passar bättre än en mysig adventsfrukost nu när vintern och kylan knackat på vår dörr? Det är den här tiden på året som det är fint att strö lite extra kärlek och julglädje i våra hem. Vi älskar tidiga morgnar när frosten ligger och skimrar vackert utanför fönstret och kaffe- och saffransdoften sprider sig i köket – nu är det mystider på riktigt!
Byt ut morgonkaffet mot en krämig chai latte
Det finns få drycker som slår en krämig och hemgjord chai latte. Doften sprider sig redan när kryddorna kommer i kontakt med vattnet i kastrullen och pricken över i:et görs med hjälp av skummad mjölk (eller en klick grädde på toppen)! Passar perfekt till helgfrukosten på uppladdningen inför jul!
4 koppar chai latte
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 msk socker (kan uteslutas)
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 msk socker (kan uteslutas)
1 msk honung
8 dl vatten
4 påsar svart te (valfri sort)
4 dl mjölk
4 påsar svart te (valfri sort)
4 dl mjölk
Gör så här:
1. Lägg alla kryddor samt honung i en kastrull.
2. Häll över vatten och koka upp alltsammans. Lägg ner tepåsarna i kastrullen och låt sjuda i minst fem minuter.
3. Värm upp mjölken - och skumma gärna.
4. Häll upp chai-blandning till hälften (i koppar eller glas) och fyll på med varm, skummad mjölk.
5. Toppa med fluffig grädde och strössla på med kanel för extra mums!
2. Häll över vatten och koka upp alltsammans. Lägg ner tepåsarna i kastrullen och låt sjuda i minst fem minuter.
3. Värm upp mjölken - och skumma gärna.
4. Häll upp chai-blandning till hälften (i koppar eller glas) och fyll på med varm, skummad mjölk.
5. Toppa med fluffig grädde och strössla på med kanel för extra mums!
Ljuvliga saffransscones med färskost och het lingonsylt
Kan inte låta bli att baka och experimentera med saffran och diverse julkryddor redan nu... Dessa saffransscones sprider en doft som vittnar om att årets mysigaste högtid väntar runt hörnet och jag älskar det! Helst toppar jag dessa godingar med färskost och en het lingonsylt – med chili i.
Till saffransscones (ca 6-8 stycken) behöver du:
6 dl vetemjöl
0,5 g saffran
3 tsk bakpulver
3 dl mjölk (valfri)
100 g smör
2 krm salt
0,5 g saffran
3 tsk bakpulver
3 dl mjölk (valfri)
100 g smör
2 krm salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, saffran och salt i en bunke.
3. Rör ner smält smör och mjölk och blanda till en smet.
4. Klicka ner lagom mängd smet i muffinsformar eller klicka ut bollar direkt på en bakplåtsklädd form.
5. Grädda i ca 15 minuter – tills dina scones fått yta och fin färg.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, saffran och salt i en bunke.
3. Rör ner smält smör och mjölk och blanda till en smet.
4. Klicka ner lagom mängd smet i muffinsformar eller klicka ut bollar direkt på en bakplåtsklädd form.
5. Grädda i ca 15 minuter – tills dina scones fått yta och fin färg.
Het lingonsylt:
1 1/4 liter lingon
6 dl socker
1-2 cm finhackad röd chili
1,5 dl vatten
6 dl socker
1-2 cm finhackad röd chili
1,5 dl vatten
Gör så här:
1. Rensa och skölj bären.
2. Finhacka röd chili.
3. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 15 minuter.
4. Skumma av sylten (dra med en sked längs kastrullens för att fånga upp skummet som bildas) vilket brukar ta en liten stund.
5. Låt svalna innan du häller upp sylten i glasburkar.
2. Finhacka röd chili.
3. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 15 minuter.
4. Skumma av sylten (dra med en sked längs kastrullens för att fånga upp skummet som bildas) vilket brukar ta en liten stund.
5. Låt svalna innan du häller upp sylten i glasburkar.
Förvara svalt.
Saffranspannkaka med krämig gräddyoghurt, kokos och färska bär
Tunna och frasiga pannkakor med saffran och rivet apelsinskal i smeten är ett tecken på att årets mysigaste tid är här. De passar perfekt att avnjuta till både frukost, lunch och dessert. Servera med en krämig gräddyoghurt och färska bär, eller en god sylt.
Saffranspannkakor med smak av apelsin:
5,5 dl mjölk
Skal och saft från 1 apelsin
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
3 msk brynt smör
1 kuvert saffran
Lite salt
Skal och saft från 1 apelsin
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
3 msk brynt smör
1 kuvert saffran
Lite salt
Gör så här:
1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Vispa ner lite mjölk i taget och till sist äggen.
3. Bryn smöret i kastrull och pressa ner saft och rivet skal från apelsin.
4. Häll smörblandningen i smeten och blanda samman allt.
5. Stek tunna pannkakor i stekpanna med en klick smör.
2. Vispa ner lite mjölk i taget och till sist äggen.
3. Bryn smöret i kastrull och pressa ner saft och rivet skal från apelsin.
4. Häll smörblandningen i smeten och blanda samman allt.
5. Stek tunna pannkakor i stekpanna med en klick smör.
Gräddyoghurt:
1 dl fet yoghurt
2 dl grädde
1 msk flytande honung
2 msk kokos
2 dl grädde
1 msk flytande honung
2 msk kokos
Gör så här:
1. Vispa grädden och blanda med fet yoghurt (typ grekisk).
2. Ringla ner flytande honung och häll ner kokos.
3. Fyll pannkakorna med en stor klick med yoghurtgrädde, strö över färska bär och kokosflarn.
2. Ringla ner flytande honung och häll ner kokos.
3. Fyll pannkakorna med en stor klick med yoghurtgrädde, strö över färska bär och kokosflarn.
Servera och njut.