/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Edward Bloms glas

Edward Bloms fantastiska ölglas med härliga citat som höjer stämningen på vilken fest som helst. Matcha gärna ölglasen med shotsglas och whisky i samma serie.
Edward Bloms glas
Edward Bloms glas

Edward Blom

Edward Bloms festliga framtoning och härliga stämma ledde till att hans mest kända oneliners släpptes på en serie guldkantade ölglas. Nu har han gjort det igen och denna gång får vi presentera den nya serien med shotglas. Glasen passar perfekt som en present till dig själv, eller varför inte till studenten? Shot- och ölglasen gör sig lika bra till en festlig middag som till grillfesten i trädgården. I serierna hittar ni hans 6 mest uppskattade citat och bilder av den härliga gastronomen!
Motiv på glasen:
🍺 ”När man festar festar man, och då festar man rejält.”
🍺 ”Jag gillar fett, sprit och rejäla portioner.” 
🍺 ”Allting gott och alldeles för mycket.”
🍺 ”Som ungdom ska man dricka punsch, röka cigarrer, läsa poesi och lösa världens alla problem över på tok för mycket rödvin!”  
🍺 ”Det viktiga är inte hur många år du får, utan vad du fyller dem med!”
🍺 ”Inget är så meningslöst som en kolhydrat som inte är öl.”
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron

Ölprovning med Edward Blom

Vi på Cervera hade äran att få besök av gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom - Sveriges främste livsnjutare. Han tog med oss på en öl- och matresa där han tipsade om 6 olika öl med passande tilltugg - som självklart avnjöts ur hans egna ölglas. Häng på! 

Imperial/Dubbel IPA

Imperial eller dubbel-IPA (DIPA) är en ölstil som växte fram i västra USA under 1990-talet. India pale ale hade sedan slutet på 1970-talet stadigt växt i popularitet och bryggerierna försökte att bräcka varandra i mängden humle och beska. Till slut började frågan ställas om det fortfarande var IPA som bryggdes eller om det hade utvecklats en ny ölstil?
Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial IPA. Dubbel eftersom den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), vilket ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska. Alkoholhalten är från 7 % och uppåt. Imperial kallas ölet ibland för att jämföra med imperial stout – det vill säga en starkare version av en ölstil.
Tilltugg:
Hasselnötter, fikon, torkade aprikoser och en vällagrad, dyr engelsk cheddarost
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron

Witbier

Witbier - eller biere blanche som det kan heta i de fransktalande delarna av Belgien - är ett belgiskt veteöl som började tillverkas runt Bryssel under medeltiden. Framförallt de två städerna Louvain och Hoegaarden producerade witbier som var vida kända. I och med de industriella lagerölens intåg under 1900-talets början försvann witbier tillsammans med många andra ölstilar. Witbier återkom först 1966 då Pierre Celis åter började brygga en witbier på sitt bryggeri utanför Bryssel.
Numera är det en relativt vanlig ölstil, framförallt i Belgien. Namnet kommer av att det vete som används gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts oftast med korianderfrö och apelsinskal.
När witbier föddes fanns inte humle. Man smaksatte med en kryddblandning, gruit, för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt, och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.
Tilltugg:
Chilikryddade potatischips

Torr porter och stout

Porter eller stout är ett väldigt mörkt överjäst öl och färgen kan ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten, vilket också ger ölet en rostad smak som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porter och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.
Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades stout porter (alltså stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten, med mer salter, ledde till en torr variant av öl – ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London. Om det står porter eller stout på flasketiketten är inte lagstadgat utan det är bryggeriet självt som väljer. Idag är det också svårt att särskilja stilarna åt. Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”Porter” när de närmade sig pubarna med sin last.
Tilltugg:
Ostron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron

IPA, india pale ale

IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom, malten ger fyllighet och högre alkoholhalt (från 5% och uppåt).
IPA finns i modern amerikansk stil och i traditionell engelsk stil. Den moderna IPA:n har en stor, blommig humlekaraktär med inslag som grapefrukt, aprikos och tallbarr. Den har generellt sett högre alkoholhalt. Den traditionella engelska IPA:an har en mer jordig och kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.
En myt är att IPA:n kom till i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet october beer. För englandsmarknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare än i andra öl på den tiden.
Tilltugg:
Mozarellasticks eller pizzaslices

Pilsner - tysk stil lite torrare än tjeckisk pilsner

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. I Tyskland började pilsner bryggas cirka 30 år senare. Den blev en stor succé till förmån för andra äldre traditionella ölstilar som altbier, kölsch och dortmunder. Många av de lokala bryggerierna kom så småningom att brygga sin egen pilsner.
Numera bryggs pilsner i tysk stil i hela världen och stilen karaktäriseras av en relativt hög beska och gräsiga och örtiga humlearomer. Smaken är torr och har tydlig maltigt inslag av ljust bröd och knäckebröd.
Pilsner i tysk stil är ofta lite torrare än pilsner i tjeckisk stil. Den är också ljusare gul och klarare i färgen än sin tjeckiska motsvarighet, som oftast är något mörkare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika typer av vatten och malt.
Tilltugg:
Mjuk, köttig ölkorv av god kvalitet – ej för stark (ingen chili).
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron

Imperial porter och stout

Imperial porter och stout är en alkoholstarkare och kraftigare variant av vanlig porter och stout. Stilen kännetecknas av kraftigt rostade aromer som exempelvis kaffe, kakao och torkad frukt. Ölet kan också ha sötma i smaken. Beskan är tydlig eller påtaglig, framförallt i amerikanska versioner. Den mörka brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten. Begreppet imperial härstammar från 1700-talets England, när man började exportera ölet till Rysslands hov och kejsarinnan Katarina II (Katarina den stora). För att klara resan från England till Rysslands östersjöhamnar tillsatte man extra humle och gjorde ölet alkoholstarkare, ofta över 7 %. Porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades stout porter (stark porter), utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London.
Tilltugg:
Mörka belgiska chokladpraliner, eller chokladmousse
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron

Fråga Edward Blom

Hur utvecklades ditt matintresse?
Intresset kom väldigt tidigt. Jag skulle nog vilja säga att jag föddes med en väldigt stor njutningsförmåga - det var nog redan vid första klunken bröstmjölk som det utvecklades. Som 3-åring kom de på mig ta bullar ur frysen och stoppade i ugnen, som 5-åring satte de kombinationslås på skafferiet för att jag tog alldeles för mycket mat jag ville experimentera med och som 7-åring läste jag kokböcker på dagarna – och efter det var jag igång med att laga maten själv!  
Din bästa gastronomiska upplevelse?
Det är väldigt svårt att välja endast en, vilket jag även nämner i min nya bok. Men några speciella och fantastiska upplevelser var väl första gången jag åt en riktigt bra ost, testade anklever eller när jag åt rökt ål. 
Har du någon speciell/annorlunda favoritkombination i mat?
Det finns så mycket sådana kombinationer eftersom att jag jobbar med mat varje dag. Jag slänger aldrig mat, utan försöker alltid kombinera kanske 7 olika sorter till lunch för att ta tillvara på all mat.
Är dina barn lika gastronomiska som du?
Det är svårt att säga nu, men de blir extremt roade av alla laga mat. 4- och 2-åringen vill alltid vara med mig i köket och skära lök, göra såser, knäcka ägg m.m. De är även väldigt duktiga på att prova ny mat, ettåringen testade till exempel ål för första gången häromdagen. Hemligheten med att få sina barn att prova nya smaker, är att ge dem nya saker första året. I min bok nämner jag mycket om just barn och mat!
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron
Vilken är din absoluta favoritöl?
Jag kan tyvärr inte välja endast en, men några av mina favoriter är dem vi har här ikväll. Det finns även en del microbryggerier som gör väldigt god öl, ett exempel är Gotlands. Öl är lite som mat, man kan inte bara välja en - allt handlar om vilket tillfälle det är!
Vad dricker du helst för öl en ruskig fredagskväll nu på hösten?
Då dricker jag nog en Imperial Porter, 10-11%. Det är en stark, mörk och kraftig öl som man kan sitta länge med. Eller så dricker jag en kraftig trappist öl med knäckiga toner, det passar perfekt en sådan kväll!
Vilken alkoholfri öl skulle du välja?
Man kan ju inte dricka alla kvällar i veckan så om jag ska välja någon jag tycker om så är det Easy Rider från Gotlands bryggeri, sedan finns det en del tyska varianter som är väldigt bra. Maltsöta är alltid trevliga. En alkoholfri öl idag dricker jag med stor glädje och välbehag!
Hur många glas av dina glas uppskattar du att man måste dricka för att bli lite salong?
Mina glas är ganska stora, de är gjorda för 33 cl men om du vill så får du ner en öl på 50 cl - vilket var ett krav när jag skulle ta fram dem. Man ska inte behöva ta med flaskan i handen när man går ut i trädgården, utan du ska kunna fylla upp glaset, ta en klunk och sedan fylla på resten innan du går ut med den. Så hur många glas krävs det? Det beror givetvis på om du dricker en 3,5% eller 11%, men om vi tar en standardsvensk procentsats på 5,5% så skulle jag säga i mitt fall, och då är jag ganska stor, att det behövs 3 öl på dagen. Sen 2 öl på morgonen och 4 på kvällen. Man blir ju mycket lättare rullig på morgonen än på kvällen, så jag skulle vilja säga att det krävs mycket mer kvällstid än morgontid för att känna av ruset. Väger du 50kg kanske det räcker med ett glas?
Vilket är ditt bästa tips på snacks till en riktigt mörk öl?
Är den torr passar den förträffligt med ostron (om det nu räknas som snacks). En sötare helmörk öl är läcker med choklad, alla traditionella mörka öl (som inte är så humlade, men väldigt rostade) går bra ihop med starka korvar.
Vad är ditt bästa bakistips? Om man har druckit lite för många öl. Huvudvärkstablett, B-vitamin, vätska – och en portion smält ost. Fast bästa tipset är att bara dricka öl dagen innan, det är när man börjar komplettera det med sprit som kopparslagaren brukar infinna sig dagen efter.
Favoritrestaurang i Stockholm?
Kan inte säga en, utan det är åtskilliga – beror helt på vad du är ute efter. För en riktig ölkväll med ett par kamrater är t.ex. Bar Central, Moldau, Oliver Twist eller Löwenbräu trevliga ställen. Bara för att nämna några.
Om du fick välja en maträtt som du skulle vara, vad skulle du vara då? En 12-rättersankett som börjar med smörgåsbord och slutar med punschpudding och en gigantisk ostvagn.
Vad kan du inte leva utan i köket?
Järnstekpannor, helst gamla 100-åriga svenska, träslevar, stora järngrytor, en bra gasspis (gärna gammal). Mitt läderförkläde från Böle garveri.
Vilken är din favoritservis?
Ingen särskild, men helst med ett motiv äldre än 1940-tal. Guldkant förhöjer livsglädjen.
Finns det någon öl som passar till söta desserter?
Ja, många:  svaghumlade, lite söta porter eller imperialporter; vissa trappister som Rochefort 10, barley wine, Kriek  m.fl.
Edward Blom ölglas - Sätt guldkant på tillvaron