Villkor

Global: Slipskola med Sebastian Gibrand

Av | 21 mars 2022

Vill du bli vass på knivslipning? Om det är någon som vet hur en slipsten ska dras så är det proffskocken Sebastian Gibrand. Här lär han ut sina bästa sliptips!

Även den vassaste kniven i lådan behöver hjälp för att hålla skärpan. Oftast räcker det med några drag över en skärpstav eller i en våtslip för att kniven ska bli vass igen. Men när den har blivit riktigt slö behöver du slipa om kniven för att få fram en ny egg. Då kommer slipstenarna in i bilden.

Se videon eller följ stegen nedan för att lära dig att slipa din kniv med slipsten.

/link/f188397a0d8a4315abeb686fb5044c0c.aspx

Våtslip

Håll efter din kniv genom att skärpa den med jämna mellanrum. En våtslip passar utmärkt för det dagliga underhållet. Allt du behöver göra är att fylla knivslipen med lite vatten och dra några drag med kniven igenom de olika hjulen, så blir skärpan som ny.

/link/a5ccb5b7eff642a9a5650146623cccea.aspx

Skärpstav

Alternativet är att använda en skärpstav. Det finns skärpstavar i keramik och i diamant. Diamantstaven är grövre i modellen och används, vid behov, innan den keramiska skärpstaven. Men oftast räcker det med några drag över en keramisk stav för att få upp skärpan.

/link/e205ec15f60447ebb53159caaed19d46.aspx

Slipsten

Våtslipen och skärpstaven återställer skärpan på kniven utan att egentligen avverka något stål. Men när kniven har blivit riktigt slö behöver du slipa om den för att få fram en ny egg. Du kan då välja att göra det själv med en slipsten eller lämna in kniven till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar har en vinkel på 10–15 grader.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies