Fira det kinesiska nyåret - ormens år!


Det kinesiska nyåret är den största och mest firade högtiden i Kina och i många andra delar av Asien. Det färgstarka firandet är en kulinarisk resa utan dess like som infaller 21 januari till 20 februari och markerar i år början på Ormens år.
På Cervera har vi allt du kan tänkas behöva för såväl matlagningen som serveringen till det kinesiska nyåret!
Maten spelar en central roll under det kinesisk nyåret, som firas i 15 dagar. Traditionellt lagas stora måltider med rätter som symboliserar lycka, rikedom och lång livslängd. Här är tips på vad som kan serveras till nyårsfirandet:
Dumplings
Dumplings är en populär rätt under nyår, särskilt i norra Kina, och ses som ett tecken på att man kommer att få god tur och rikedom i livet. Ofta fylls de med kött; fläsk, nötkött eller kyckling och grönsaker. I vissa familjer lägger man en liten myntbit i en dumpling, och den som hittar myntet sägs få extra tur under året.
Risbollar
Dessa små, runda klibbiga risbollar fylls ofta med söt fyllning som sesam eller röd bönpasta och symboliserar familjens enhet och harmoni. Risbollar äts särskilt i södra Kina och under lyktfestivalen - den 15:e dagen av det kinesiska nyåret då lyktor släpps upp i luften.
Ångad fisk
Fisk anses vara en symbol för överflöd och välstånd. Under nyåret äter man gärna en hel ångad fisk, ofta ångad med ingefära och grönlök.
Nudlar
Långa nudlar, som representerar lång livslängd är en annan viktig rätt. Man ska inte bryta av nudlarna när man äter dem då det anses vara en ogynnsam symbol för ett kort liv. Nudlarna serveras ofta stekta eller i en buljong med kött och grönsaker.
Kyckling
Kycklingen är en symbol för enhet och familjens sammanhållning och serveras ofta under nyårsfester. En hel kyckling kan också symbolisera fullständighet och används ibland för att representera att man ska få ett nytt och framgångsrikt år framför sig.
Långkokt soppa och kinesiskt bröd
I vissa kinesiska familjer är det vanligt att laga en långkokt soppa med kött, svamp eller grönsaker. Den anses ge styrka och hälsa inför det nya året. I vissa delar av Kina äts ett särskilt bröd, ofta ångat och dekorerat med mönster. Brödet symboliserar rikedom och framgång.
Rispudding
Eight Treasure Rice Pudding är en traditionell kinesisk dessert som ofta serveras till det kinesiska nyåret. Den består av söt risgröt som blandas med olika ingredienser som representerar de "åtta skatterna", exempelvis torkad frukt, bönpasta och nötter.
Kinesiskt nyår är en festlig högtid som firas med massor av färger, symbolik och traditionella element. Dekoration är viktigt, här är några tips!
Färgen röd
Röd är den mest betydelsefulla färgen under kinesiskt nyår eftersom den symboliserar tur och lycka. Häng exempelvis upp röda lyktor, tofsar, dukar och banderoller med lyckönskningar.
Pappersdjur
Eftersom varje år är associerat med ett djur i den kinesiska zodiaken kan du inkludera dekorationer med det aktuella djuret, exempelvis med ormmotiv i år.
Röda kuvert
En viktig tradition är att ge bort röda kuvert med pengar som en gest av lycka och välstånd. Du kan hänga upp eller använda små röda kuvert som dekorationer på bordet.
Blommor
Blommor som orkidéer, plommonblommor och tulpanslingor är populära under högtiden, eftersom de symboliserar lycka, tillväxt och välstånd. Ett vackert blomsterarrangemang som center piece på det dukade bordet är alltid fint!
Färgglada lyktor och lampor
Kinesiska lyktor är både vackra och festliga. Häng upp små lyktor i olika färger, eller använd större papperslyktor som kan fylla ett rum med ljus.
Godis och snacks
Lägg fram skålar med traditionell kinesiskt godis, nötter och frön i olika färger. Dessa symboliserar lycka och överflöd.
Duka för kinesiskt nyår - 4 tips
- Röd duk eller en duk med gulddetaljer ger en festlig känsla. Om du inte har en röd duk kan du använda röda servetter eller placera röda dekorationer på bordet.
- Använd gärna blommiga, mönstrade eller gyllene tallrikar. Om du har möjlighet kan du välja porslin med symboler som drakar, fenixar eller kinesiska tecken.
- Traditionellt använd chopsticks, så se till att varje plats har ett par. Om du vill kan du lägga till en gaffel eller sked för de som inte är vana vid att äta med pinnar.
- Kinesiska lyktor, de små röda kuverten och små figuriner som symboliserar djuret för det aktuella året i den kinesiska zodiaken är fint att dekorera bordet med. Kinesiska mynt eller små silver- eller guldstänger symboliserar rikedom och kan spridas över bordet. Bambu i vas eller små bonsaiträd kan också placeras på bordet som symboler för lycka och lång livslängd.