/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Stor airfryer guide 2024

Stor airfryer guide 2024
Stor airfryer guide 2024
En airfryer, även kallad varmluftsfritös, är en populär köksmaskin som använder cirkulerande varmluft för att tillaga maten på ett snabbt, hälsosamt och effektivt sätt.
I vår stora Airfryer Guide kan du läsa om hur en airfryer fungerar, vilka storlekar som finns, hur man lagar mat, hur man rengör och mycket mer.

En relativt ny köksmaskin

Airfryern introducerades för första gången på marknaden av Philips år 2010. Sedan dess har den blivit alltmer populär och numera finns det ett antal olika tillverkare, modeller och storlekar av airfryers på marknaden. År 2022 blev airfryern utnämnd som årets julklapp av Prisjakt.


Olika typer av airfryers

Airfryers finns i många olika modeller och storlekar med varierande funktioner och kapacitet.
 • Korgmodell. Dessa är de vanligaste typerna av airfryers och har en korg som maten placeras i. Korgen sätts sedan in i airfryern och maten tillagas med varm luft som cirkulerar runt den. De finns i olika storlekar och modeller.
 • Ugnmodell. Denna typ av airfryer fungerar som en konventionell ugn men med en inbyggd luftfriteringsfunktion. Du kan använda den för att tillaga större mängder mat eller för att tillaga mat med olika tillbehör.
 • Bakugnmodeller. Dessa airfryers är speciellt utformade för bakning och har en korg som maten läggs i och en bakugn som används för att baka. Denna typ av airfryer är idealisk för att laga bakverk och liknande.
 • Kombinationsmodell. Denna typ av airfryer har flera funktioner och kan användas för att tillaga mat på olika sätt, inklusive grillning, bakning, stekning och luftfritering. De är mer mångsidiga än andra airfryers, men de kan vara större och dyrare.
 • Smarta airfryers. Dessa airfryers har en uppkoppling mot internet och kan styra och övervaka matlagningen via en app på din mobiltelefon eller surfplatta. De kan ha olika funktioner så som att förbereda recept, anpassa matlagningstider och temperaturer och ge påminnelser.

Hur stor airfryer ska jag välja?

Airfryers brukar ha en låda som rymmer mellan 2-5 liter, men det finns även större modeller för upp till 8 liter. En modell på 2 liter kan fungera bra för en eller två personer, medan en större modell på 4-5 liter kan passa en familj på fyra personer eller fler. Hur stor airfryer som du behöver beror på hur många personer du planerar att laga mat för och om du planerar att laga ett tillbehör eller en hel måltid i airfryern.
Tänk på att en större modell kommer att ta upp mer plats i köket, så se till att du har tillräckligt med utrymme för att lagra och använda den.

Så fungerar en airfryer

En airfryer använder sig av varmluftsteknik för att tillaga maten. Airfryern har ett värmeelement och en fläkt som cirkulerar varm luft runt maten i en sluten korg eller låda. Korgen är utformad så att den låter luften cirkulera runt maten på ett effektivt sätt, vilket ger maten en krispig yta utan att använda olja. Luften inne i airfryern värms upp till hög temperatur (vanligtvis mellan 180-200 grader) och när rätt temperatur uppnåtts blåser en fläkt den varma luften runt maten som ligger i korgen. Maten blir då tillagad genom en process som kallas konvektion, där den varma luften omger maten och överför värme till den.

Bra tips när du ska laga mat i en airfryer

När du ska laga mat i en airfryer krävs bara lite förberedelse och sedan sköter sig maten själv. Perfekt för alla som vill laga mat snabbt, effektivt och hälsosamt utan att tumma på smaken.
 • Förbered maten genom att skära, marinera eller krydda den enligt önskemål och torka eventuell överflödig fukt. Skär maten i lika stora bitar för att få en jämn tillagning.
 • Förvärm airfryern i några minuter innan du börjar laga mat. Detta hjälper till att säkerställa att den är tillräckligt varm och klar för att laga maten ordentligt.
 • Använd rätt temperatur och var noggrann med att följa temperaturanvisningarna för varje maträtt. För hög temperatur kan bränna maten medan för låg temperatur kan förlänga tillagningstiden och göra maten torr.
 • Använd olja sparsamt. Det är inte nödvändigt att använda mycket olja när du använder en airfryer eftersom det är hett luftflöde som lagar maten. Använd bara en liten mängd olja om det är nödvändigt för att undvika att maten fastnar eller torkar ut.
 • För att få till en så jämn tillagning som möjligt är det viktigt att inte överfylla korgen och att röra om maten i korgen under tillagningen.

Mat som passar bra att laga i airfryern

En airfryer ersätter självklart fritösen, men den är även en bra ersättare och komplement till stekpannan, ugnen och mikrovågsugnen. Var inte rätt för att experimentera med maträtter i din airfryer, det mesta går att tillaga så prova dig fram och hitta just dina favoriter! Nedan listar vi några exempel på vad som kan tillagas i en airfryer:
 • Pommes frites, klyftpotatis och andra rotfrukter blir krispiga i airfryern utan att bli för feta.
 • Kyckling och fisk kan tillagas i airfryern med eller utan panering. Krydda kycklingen efter smak och placera den i airfryern. Kycklingen och fisken blir krispig på utsidan och saftig på insidan.
 • Vegetariska alternativ som falafel och vegetariska biffar går också utmärkt att tillaga i airfryern. Även de blir krispiga på utsidan och saftiga på insidan.
 • Airfryern är också bra för att laga grönsaker så som paprika, morötter, broccoli eller blomkål. Skär grönsakerna i bitar, krydda och droppa över lite olja innan du placerar dem i airfryern.
 • Prova att laga ägg i airfryern. Det går utmärkt att exempelvis steka ägg i en airfryer.
 • Vissa airfryers har också funktioner som gör det möjligt att baka muffins eller kakor.

Baka i en airfryer

Självklart går det att baka i en airfryer! Man kan exempelvis baka kakor, pajer, muffins och bröd. Eftersom airfryern använder varmluft för att laga maten, är det viktigt att använda rätt temperatur och tid för att få det bästa resultatet.
När du bakar i en airfryer bör du använda en form som passar i korgen. Du kan använda en vanlig bakform av metall eller silikon, eller en form som är speciellt utformad för airfryer. Du bör också använda bakpapper eller smörja formen med olja för att undvika att bakverken fastnar. Eftersom airfryern är mindre än en vanlig ugn kan det vara nödvändigt att justera temperaturen och tiden. Du bör också vara försiktig så att maten inte bränns vid, särskilt om du använder en högre temperatur.

Mat som inte passar att tillaga i en airfryer

 • Livsmedel som innehåller mycket vätska, t.ex. soppa eller grytor, är svåra att tillaga i en airfryer eftersom varmluften kan blåsa bort vätskan och göra att maten blir torr.
 • Mat med mjuk yta, t.ex. pannkakor eller omelett kan vara svårt att tillaga i en airfryer.
 • Stora köttstycken, t.ex. en hel kyckling eller en stek kan vara svåra att laga i en airfryer eftersom de kan behöva längre tillagningstid än vad som är möjligt i en airfryer.
 • Mat som behöver stekas på hög värme, t.ex. wok, kan vara svåra att laga i en airfryer eftersom varmluften inte når upp till tillräckligt hög temperatur.
 • Livsmedel som behöver kokas i vatten, t.ex. pasta eller ris, kan inte lagas i en airfryer eftersom den inte har någon funktion för att koka vatten.

7 fördelar med att laga mat i en airfryer

 1. Lite eller ingen olja behövs för att laga maten, vilket gör airfryern till ett hälsosammare alternativ till fritering eller stekning på spisen.
 2. Maten går snabbare att laga i en airfryer jämfört med en ugn eller spis, eftersom airfryern använder varmluft som omger maten från alla sidor. Därför drar vanligtvis en airfryer mindre el än en ugn eller spis.
 3. Airfryern är enkel att använda och behöver oftast bara ställas in på önskad temperatur och tid för att laga maten, resten sköter sig själv.
 4. Airfryern är effektiv på att minska matlagningslukten eftersom luften är instängd inuti enheten, vilket minskar os i köket.
 5. Man kan laga en mängd olika rätter i en airfryer inklusive kött, fisk, ägg, grönsaker, bakverk och mycket mer. Det är en mångsidig apparat som kan användas för att laga en hel måltid från början till slut.
 6. Airfryern är oftast mindre och mer kompakt än en ugn eller spis, vilket gör den tar mindre plats och är lättare att förvara och ta fram vid behov. Detta gör den till ett bra alternativ för små kök eller för personer som bor ensamma och bara lagar små portioner mat.
 7. En airfryer är enkel att rengöra eftersom maten inte fastnar på ytan och det krävs inte lika mycket skrubbande som med en stekpanna eller en ugnsform.

Så rengör du airfryern

Det är viktigt att rengöra airfryern efter varje användning för att hålla den i gott skick och för att se till så att maten du tillagar i den blir fräsch och god. En airfryerkorgar tål att diskas i diskmaskinen, andra passar bäst att handdiska. Följ alltid tillverkarens instruktioner kring hur man rengör just din airfryer, men några generella steg när det gäller rengöring är följande:
 • Stäng av airfryern och låt den svalna innan du börjar rengöra den.
 • Ta ut korgen och den löstagbara lådan från airfryern.
 • Rengör korgen och lådan noggrant med varmt vatten och milt diskmedel. Använd en mjuk svamp eller trasa för att undvika att repa ytorna.
 • Torka av korgen och lådan noggrant med en ren handduk.
 • Rengör insidan av airfryern med en mjuk trasa eller svamp. Se till att inte få något vatten i värmeelementen eller andra delar av airfryern.
 • Torka av utsidan av airfryern med en fuktig trasa. Se till att inte få något vatten i öppningarna eller andra delar av airfryern.
 • Sätt tillbaka korgen och lådan i airfryern.

Så undviker du vanliga misstag när du lagar mat i en airfryer

Att ha för mycket mat i aifryerna kan leda till att maten inte tillagas jämnt och inte blir lika krispig. För att undvika detta, se till att inte fylla på korgen eller bakplåten mer än 75% och ge maten tillräckligt med utrymme för att luften ska kunna cirkulera runt.
Att använda för mycket olja kan leda till att maten blir kladdig och inte blir lika krispig. Å andra sidan, att inte använda tillräckligt med olja kan också göra att maten inte blir krispig alls. För att undvika detta, använd en spruta för att applicera en lätt oljebeläggning på maten före tillagning.
Varje livsmedel kräver olika inställningar för att tillagas korrekt. Att använda fel inställningar kan leda till att maten inte blir tillagad ordentligt och inte blir lika krispig som det borde. Se till att följa tillverkarens instruktioner för inställningar och tider för att uppnå bästa resultat.
För att uppnå bästa resultat bör du förvärma din airfryer innan du lägger in maten. Att inte förvärma kan leda till ojämn tillagning och att maten inte blir lika krispig som det skulle kunna vara. Förvärma airfryern i cirka 3-5 minuter innan du lägger in maten.
En annan vanlig miss är att inte rengöra airfryern ordentligt efter användning. Detta kan leda till ansamling av matrester och olja som kan minska airfryerns prestanda och livslängd. Se till att rengöra airfryern regelbundet enligt tillverkarens instruktioner för att säkerställa att den fungerar optimalt.