/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Knivslip & Slipsten

Matlagningen blir roligare med vassa knivar. Har du investerat i några bra knivar måste du ta hand om dem för att de ska fortsätta att vara bra. Ska du köpa en knivslip, slipsten, skärpstav eller bryne har du kommit rätt.
Knivslip & Slipsten
Knivslip & Slipsten
Finns i lager
Varumärke

    T

Kategori
Material
Färg
Pris
/general/text/price
/general/text/price
96 /product/label/products
/listing/text/n_of_n_products_new
Ta hand om dina knivar på rätt sätt. Lär dig mer om skillnaden mellan att bryna och att slipa. När du bryner en kniv rättar du upp kniveggen till skillnad från vid slipning då du slipar eggen till att bli vassare.
Ta reda på vad som är bäst för dina knivar och vilken teknik du ska använda innan du sätter i gång.

Bryna knivar

Bryne, brynsten, knivbryne är handverktyg som används för bryning, även kallat skärpning, av kniveggar.
Ett brynstål förlänger och korrigerar knivens skärpa. Till skillnad från i en knivslip så försvinner inget material från kniven, men eftersom eggen justeras till rätt position upplevs ändå kniven som vassare.
Att bryna kniven ofta är att rekommendera. Bryn gärna kniven så länge du kan, när den börjar kännas slö och bryning inte hjälper är det dags att ta till slipen.

Skärpstav

En skärpstav används för att skärpa eggen. Ett populärt val för många är en Global skärpstav som har ett brett utbud av skärpstavar.

Keramiskt brynstål

För knivar av hårt stål, ofta japanska knivar, är keramiska brynen att rekommendera. Keramiska brynen kan användas ofta. Märk skillnaden mellan ett keramiskt bryne och ett diamantbryne. Ett diamantbrynen slipar kniven.

Knivslipning

Vilken slip du ska använda beror på hur slö kniven är. En bra start brukar vara att ha en grov diamantslipsten, en medelfin våtsten och en fin våtsten hemma och skifta mellan dessa beroende på knivens skick. På Cervera har vi ett brett utbud, spana exempelvis in vår knivslip från Fiskars, Anders Petter och Exxent.

Slipsten

Slipstenen fungerar ungefär som ett sandpapper. Och på samma sätt som med ett sandpapper så finns stenar i olika grov kornstorlek. Kornstorleken brukar benämnas som Grit.

Hur slipar men en kniv med slipsten?

En japansk slipsten, även kallad våtsten, måste blötläggas före användning. Vilken teknik du använder när du väl ska slipa kan skifta, men det viktigaste är att kniven hålls i samma vinkel under slipningen.
En slipsten är ofta det bästa alternativet om du ska slipa japanska knivar. Slipstenen gör att eggen inte förbrukas och sällan behöver kniven lämnas in för omslipning. Slipstenen gör att eggen tunnas ut allt eftersom.
Det krävs en viss teknik för att få till slipningen på slipstenen, men när du väl har hittat tekniken brukar det inte vara några konstigheter. Med en knivslip och rätt teknik kan du slipa knivar som ett proffs.

Skärpstål

Skärpstål diamant eller keramik? Det keramiska skärpstålet används för knivar tillverkade av hård metall. Om knivarna inte skärps väldigt ofta är rekommendationen ofta att i stället köpa ett diamantbryne. Ett diamantbryne är ett riktigt hårt bryne och det kan användas både till hårda knivar och till mjukare knivar. Ett diamantbryne fungerar dock sällan till keramiska knivar. Ett keramiskt skärpstål kan bli förstört om kniven är hårdare än skärpstålet och i längden blir de ändå ofta slitna. Det brukar gå att förlänga livslängden något genom att rengöra dem.