/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Låt hösten bli en smakfest!

Låt hösten bli en smakfest!
Låt hösten bli en smakfest!
I höst låter vi våra smaklökar färdas till när och fjärran. Vi upptäcker smaker och dofter från kök från olika hörn i världen och låter hösten bli en riktig smakfest! Tillsammans med matinspiratören och kokboksförfattaren Khadija Mohamud i spetsen åker vi på en smakresa vi sent kommer att glömma. Smaklig spis!
Khadija, som är mästarinna på det afrikanska köket, har bjudit in vännerna Mikael Wallentin Åström, Abel Kipaso och Elahe Rouhdoust för att tillsammans duka upp till en matfest som heter duga - där chilenskt möter persiskt i en spännande smakexplosion. På menyn står bland annat somaliska piroger, en klassisk tanzaniskt paradrätt, ett persiskt färgspel till ris och friterat pumpabröd från Chile.

Laga mat tillsammans - 5 tips

I höst är ledordet att laga mat tillsammans. Det är nu mörkret smyger sig på och vi tillbringar allt mer tid hemma. Därför passar det sig utmärkt att just bjuda in vänner och familj till middag - men varför inte göra hela matlagningsmomentet till själva umgänget. Det är både socialt och lärorikt att laga mat i grupp och du lär upptäcka såväl nya rätter som smaker när du experimenterar i köket med andra.
Här kommer 5 tips på vad du ska tänka på när du ska laga mat tillsammans:
1. Tänk på att the more is not the merrier. När man är många som ska laga många rätter tillsammans behöver du tänka på att inte laga allt för stora portioner. Om ni är fyra räcker det gott och väl att laga för två personer - eftersom det ju blir så många rätter på bordet. Tänk på matsvinnet!
2. Trots ovan uppmaning så blir det nog en hel del mat över. Ta med dig lådor för matförvaring så att ni kan dela upp maten mellan varandra - ni kommer ha lunchlådor så att det heter duga i många dagar framöver.
3. Var inte rädd för att laga mat från olika kök och kulturer. Alla rätter som ni serverar behöver inte passa ihop. Se det hela som ett stort tapasbord - eller en stor matfest helt enkelt där det inte finns något rätt eller fel när det kommer till vad som serveras.
4. Se till att ha ett väl utrustat kök när du ska bjuda hem vänner för att laga mat tillsammans. Det betyder att du behöver ha kastruller, stekpannor, skärbrädor och knivar så att det räcker till alla - och ibland även samtidigt. Det är inte så roligt om alla behöver samsas om den där enda stekspaden eller sleven som du har!
5. Ha kul tillsammans! Att laga mat ska verkligen vara en rolig upplevelse. Om något blir misslyckat - vad gör det?! Det roliga är att ni får ses med varandra och umgås.

Duka för höst

Det är även nu som vi ser att färgskalan på det dukade bordet skiftar. Vi lämnar nätt och småblommigt bakom oss för att göra plats åt en mer mustig och dov färgskala. Vinrött tar för sig på bordet tillsammans med mörkt, nästintill svart, porslin som vi missmatchar och bryter av mot mer organiska färger. En av de största trenderna är färgat glas - som verkligen är något som vi kommer ser mycket av i höst, och gärna glas på fot. Glöm inte att sätta stämningen med ljus, mjuka textilier och dramatiska snittblommor som lyfter din höstdukning till nya nivåer!