/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Bao på tre sätt

Lär dig laga trendig asiatisk fast food
Bao på tre sätt
Bao på tre sätt
En av de största trenderna inom kinesisk- och taiwanesisk matlagning just nu är bao buns – en uråldrig fast food-rätt som skördar stor popularitet världen. Bao, det ångkokta vetebrödet som tillagas i ångkokare av bambu, kan serveras på traditionellt sätt med olika typer av köttfyllningar – eller så låter man fantasin flöda. Matkreatören Johanna Cryer har tagit fram tre spännande sätt att servera bao buns på!
Bao buns - grundrecept
2 tsk torrjäst
2 dl mjölk, fingervarmt
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
½ tsk salt
3 krm bakpulver
2 msk neutral olja, exempelvis raps
Neutral olja till pensling

Gör så här

1. Blanda jäst och mjölk i en köksmaskin. Tillsätt de övriga ingredienserna och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1–1,5 timme under plastfolie.
2. Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 24 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.
3. Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med olja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
4. Klipp ut 24 stycken 10x10 cm stora bitar bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
5. Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter i bambukorg.
 
Teriyaki-oumph bao buns
1 sats bao buns
140 g naturell oumph
Ingefära, ca 4 cm
1 lime
1 dl teriyakisås
3 vitlöksklyftor
Tillbehör:
Riven morot
Picklad lök
Koriander
Gurka
Svarta sesamfrön

Gör så här

1. Blanda teriyakisås, lime, vitlök och ingefära i en skål.
2. Stek oumph och häll sedan över såsen. Stek i 2–3 minuter tills såsen blir kladdig.
3. Ångkoka bao buns i 8–10 minuter.
4. Servera i bao buns med picklad lök, rivna morötter, gurka, koriander, teriyakisås och svarta sesamfrön.
Bao buns med pulled hoisin-kyckling
1 sats bao buns
400 g kyckling
1 dl hoisinsås
½ dl ostronsås
2 msk japansk soja
1 färsk chil
Pressad saft från 1 lime
1 dl vatten
Ingefära, ca 4 cm
3 vitlöksklyftor
Tillbehör:
Gurka
Rädisor
Chili
Sriracha
Rödkål
Koriander
Sesamfrön

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
3. Blanda hoisinsås, soya, ostronsås, chili, vitlök, riven ingefära, lime, vatten, salt och peppar. Håll såsen över kycklingen. Täck formen med folie och tillaga i ugnen i ca 2 tim.
4. Dra isär köttet med en gaffel, blanda med såsen.
5. Ångkoka boa buns i 8–10 minuter.
6. Fyll bao buns med kycking och toppa med tunnskivad gurka, rädisor och rödkål. Toppa med hoisinsås, Sriracha, hackad chili, koriander och sesamfrön.
Äppelmunk-bao
1 sats bao buns
Äpplen
2 tsk kanel
1 msk honung
50 g socker
Vaniljglass att servera med
Myntablad
Neutral olja, exempelvis raps, för pensling

Gör så här

1. Ångkoka bao buns i 8–10 minuter.
2. Skär äpplena i bitar och stek i smör. När äpplena börjar mjukna häll i honungen och 1 tsk kanel. Stek i 1–2 minuter till.
3. Blanda sockret och 1 tsk kanel i en skål.
4. Pensla de färdiga bao bunsen med ett lätt lager olja och doppa i kanel och sockerblandningen.
5. Fyll bao buns med vaniljglass och toppa med äpplen och mynta. Servera därefter!