Trendspaning inom matlagning

Smaker & olika format att servera maten på
Trendspaning inom matlagning
Trendspaning inom matlagning
Vi på Cervera älskar matlagning och den gemenskap maten skapar! Inför hösten riktar vi blickarna utåt och spanar på vilka trender som råder när det gäller smaker och olika sätt att servera maten på.

Den tredje kulturens smaker

Third-culture kid är ett begrepp från femtiotalet, som beskriver barn som levt mellan olika kulturer, exempelvis ambassadörsfamiljer eller barn till emigranter. I den tredje kulturens kök sammansmälter det egna ursprungliga köket med det nya. Traditionella smaker från hemlandet blandas med moderna smaker från den nuvarande köket.
Några exempel av dessa mixar är Wafu Italienskt (japanskt och italienskt), Next-Mex (mexikanska smaker som möter nya influenser, allt från kinesiska till iranska) och Nuevo Viet (vietnamesisk matkultur som blandas med koloniala kök som exempelvis det franska). Den här matlagningstrenden skapar en tillåtande att testa sig runt i det egna köket, och att våga inkorporera nya smaker. Överlag är det detta som trendar i matlagningsvärlden – stora, vågade smaker som lyfter matlagningen och skapar spännande smakkombinationer och nya smakvärldar.

Det afrikanska köket

Det är dags för det afrikanska köket att inta scenen! Ockra, saffran, jordnötter, vanilj, kassava och matbanan kommer vi se mer av framöver. Experimentera med dessa smaker och laga recept som får smaklökarna att dansa.
För inspiration och recept, in och följ exempelvis matkreatörerna och kokboksförfattarna Khadija Mohamud och Coura Mbaye!

Den nya hettan

Under hösten och nästa år vill vi att det pirrar till i smaklökarna. Det finns över 200 registrerade varianter av chili från olika delar av världen, alla med sin egna nivå av hetta och unika smaknyanser. Bara Mexiko har 60 varianter, allt från jordig cascabel till flammande heta habanero. I det kinesiska köket återfinner vi sichuan-peppar, med nästan bedövande, kittlande hetta. Koreanska gochujang (fementread chilipasta) och gochugaru (chilipulver), är gjort från koreansk chilipeppar som är lite sötare och mildare och är en riktig trendraket – de dyker upp lite överallt, till och med i efterrätter och drinkar!
”Swicy (= sweet + spicy), är det nya begreppet som beskriver en söt och samtidigt kryddig smak.”

Nudlar

Pizza och burgare, kliv åt sidan! Nudlar kommer stort och är en otroligt tacksam maträtt som både är relativt enkelt att tillaga och som är slurpande gott! Nudlar finns i en uppsjö olika former, så som Lo Mein (vetenudel som passar perfekt i wok), Udon (tjockare, vit vetenudel som har lite extra tuggmotstånd) eller Soba (en tunn, brun nudel av bovete) för att bara nämna ett fåtal.
Spana in Jennie Walldén och Dennis Yen för inspiration!

Koffein-drinkar

Espresso Martini i all ära men framöver kommer vi se kaffe och te (ibland både och) i betydligt fler drinkar! Koffein är den absolut trendigaste smaksättaren i drinkar just nu.

Mellanrätter

Många restauranger har anammat konceptet mellanrätter, där 2-4 rätter per person brukar motsvara en vanlig huvudrätt. Man får prova på fler smaker och texturer under en middag och alla kan hitta sin favorit. Anamma konceptet hemma och tillåt dig laga allt som känns roligt och gott just nu. Det behöver faktiskt inte matcha, mellanrätterna kan serveras i en och samma servering eller komma en och en med paus mellan – väldigt förlåtande!

Shareable

En annan trend när det gäller servering av mat är att göra maten i ett större format som sedan delas, vilket är ett trevligt och socialt sätt att äta. Servera förslagsvis nästa brunch på detta sätt. Gör en jätte-rösti eller en gigantisk kanelbulle i gjutjärnspanna och du har bordets statement piece klar!

Hållbar matlagning

Zero-waste är ofrånkomligt här för att stanna. Nya, innovativa sätt att ta vara på hela råvaran dyker upp både på fine dine-scenen och på Tik Tok.