Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Mexikansk matlagning

En guide till ett av de trendigaste köken just nu.
Mexikansk matlagning
Mexikansk matlagning
Det mexikanska köket, som är en av höstens trendigaste att dyka ner i, är en rik och mångfacetterad mattradition som sträcker sig över tusentals år. Mexikansk matlagning har utvecklats till att bli en av världens mest uppskattade matkulturer och den trendiga mexikansk matlagning har på senare år utvecklats till en kulinarisk fusion-resa där bara fantasin sätter gränser!
Image

5 grundsmaker i det mexikanska köket

  • Majs är basen i det mexikanska köket, och används för att göra tortillor, tamales, och många andra rätter.
  • Chilipeppar. Det finns hundratals olika sorter av chilipeppar som används för att ge hetta och smak åt rätter - och efterrätter!
  • Svarta, pinto och andra bönsorter utgör stommen i många mexikanska måltider.
  • Tomat och tomatillo. Tomater används i salsor, soppor och grytor, medan den gröna tomatillo är en viktig ingrediens i gröna salsor.
  • Avokado används främst i guacamole, men också som topping på många rätter.

En snabbkurs i det mexikanska köket!

  • Det mexikanska köket präglas starkt av influenser från både ursprungsbefolkningen och det spanska köket. Efter den spanska erövringen infördes nya ingredienser som ris, vete, nötkött, kyckling, griskött och mejeriprodukter, vilket revolutionerade matlagningen. Rätter som tacos, enchiladas och tamal är resultatet av en blandning mellan dessa kulturer.
  • Mole är en av Mexikos mest berömda såser, särskilt från regionen Oaxaca. Den är känd för sin komplexitet och kan innehålla över 20 ingredienser! Bland annat choklad, chili, nötter, frön och kryddor. Mole används vanligtvis till kyckling eller kalkon och tar ofta timmar att förbereda, vilket gör den till en riktig fest-sås. Såser generellt är centralt i det mexikanska köket, exempelvis olika typer av salsor.
  • Mexiko har en enorm regional variation i sitt kök, med olika områden som har sina egna specialiteter. Exempelvis är staden Oaxaca känd som molens hemland, Veracruz har starka influenser från Medelhavet och är känt för sina fiskrätter medan delstaten Baja California är ett trendigt kulinariskt centrum, känd för sin fusionsmat, exempelvis fish tacos och sina viner.
  • Mexikansk street food är en av landets största kulinariska skatter. Bland de mest kända rätterna finns det som de flesta av oss förknippar med det mexikanska köket: Tacos. Oavsett vad du väljer att fylla din tacos med så måste ju detta ändå vara något av en favoriträtt hos många - och svenskar är inget undantag!
  • Mexiko är också känt för sina unika drycker. Den kanske allra kändaste är Tequila, gjord av agaveväxten, Traditionella drycker som horchata, gjord på ris, mandel och kanel och atole, en varm dryck gjord på majs, är andra drycker som spelar en viktig roll i mexikansk matkultur. Pulque är fermenterad agave, som blivit en trenddryck på sistone.

3 mexikanska bubblare

  1. Tillbaka till rötterna! Den trendigaste mexikanska maten just nu återvänder till Mexikos rötter genom att använda ursprungliga ingredienser som majs, kaktus och insikter , exempelvis gräshoppor!
  2. Gastronomisk fusion! Fusionen mellan mexikanskt och andra internationella kök har skapat nya smakkombinationer, exempelvis mexikansk-japansk, mexikansk-mellanöstern - eller varför inte den svenska fredagstacosen!
  3. Gourmet-tacos! Vad säga om riktigt lyxig tacos med med exklusiva ingredienser som wagyu, ankbröst, bläckfisk eller kaviar? Eller en tortilla av blå majs?
Image