/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Välj rätt vas

Tips och produkter
Välj rätt vas
Välj rätt vas
Finns det något härligare än prunkande blommor och buketter i hemmet? Nej, inte mycket om du frågar oss! För att få till fina buketterna handlar det ofta om att välja rätt vas till blommorna, vilket inte alltid är det lättaste. Här hittar du våra bästa tips och råd kring hur man kan tänka med vaser. Men kom ihåg - det viktigaste är att du väljer den vas du själv gillar mest!

Vilka vaser behöver jag?

Bra vaser att ha hemma är en tulpanvas, en cylindervas, en rund vas och några små vaser. Har du dessa vaser kommer du komma lång - de passar för de flesta buketter och snittblommor. Det kan även vara kul att ha en speciell vas så som en hyacintvas eller en vas med en rolig form eller motiv.

Tulpanvaser

De älskade tulpanerna har hittat hem till de flesta svenskar. Men för att de verkligen ska komma till sin rätt är det viktigt att tänka på att de växer sig vidare när de hamnar i en vas. De behöver därför en vas med vid öppning där de tillåts att växa fritt. En riktigt tulpanklassiker är Iittalas vackra Alvar Aalto-vas, men det finns många nya spännande former att välja mellan!

Runda vaser

De runda vaserna med sina smala öppningar är perfekta till fylliga och frodiga buketter. Den öppna basen gör att stjälkarna får gott om plats, medan den smala öppningen håller ihop blommorna och gör att de kommer till sin rätt upptill. Detta är den mest användbara vasen för klassiska snittblommor.

Cylindervaser

Till de största buketterna passar det ofta bra med en stram cylindervas. De höga raka kanterna ger stöd och de långa stjälkarna men ger samtidigt luft åt dem att andas. I höga cylindervaser passar t.ex. liljor och solroser (eller varför inte pampasgräs?), medan i de lite lägre är det vackert med anemoner och ranunklar.

Minivaser

För att låta dina buketter leva så länge som möjligt, eller för att enkelt kunna plocka små kvistar och blommor från naturen är minivaser kanon. Har du köpt ett större fång blommor kan du också klippa ner och placera ut i små vaser över hela hemmet - i bokhyllor, på skrivbord, på handfatet … Ja, var du vill! Väljer du en doftrik sort som t.ex. mimosa sprider du väldoft överallt i ett kick.

5 enkla tips för snittblommorna

  • Fyll ut mindre buketter med kvistar och grönt från trädgården.
  • Välj vas efter bukettens storlek.
  • Blanda stora och små vaser i vackra stilleben - lika fint med som utan blommor i.
  • Börjar buketten slokna? Klipp ner och sätt de pigga blommorna i en mindre vas så förlänger du livslängden!
  • En fin kontrast kan du få genom att ha romantiska blommor i enkla vaser och tvärt om.

Krukor

Finns det något som vittnar mer om vår än alla vackra blomlökar som slår ut i vackra färger medan kylan fortfarande biter sig fast utomhus? Snödroppar, krokusar, narcisser, tulpaner och många andra fina lökblommor vittnar om att vårt snart är här. På Cervera har vi dessutom krukor för alla typer av lökblommor, från cleana och avskalade till mer färggranna och poppiga varianter.