/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lökTill 6 burgare 6 dl kokta svarta bönor1 dl finhackad gul lökRaps- eller jordnötsolja att steka i1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d'Espelette1 tsk rökt paprikapulver3 msk bbq-sås 1 dl torrostade valnötter, se s. 1492 msk finhackad färsk koriander1 dl kokt svart ris 1 dl pankoströbrödSalt KARAMELLISERAD LÖK2 gula lökar2 msk smör1 msk rödvinsvinäger TILL SERVERING120 g gruyèreost6 hamburgerbrödSmör till brödenRomansallad
Gör så här1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.3. Sänk värmen, lägg i chili- och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq-såsen och ta stekpannan från värmen.4. Rosta valnötterna.5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.)8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök
Ingredienser
Till 6 burgare

6 dl kokta svarta bönor
1 dl finhackad gul lök
Raps- eller jordnötsolja att steka i
1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d'Espelette
1 tsk rökt paprikapulver
3 msk bbq-sås
1 dl torrostade valnötter, se s. 149
2 msk finhackad färsk koriander
1 dl kokt svart ris
1 dl pankoströbröd
Salt

KARAMELLISERAD LÖK
2 gula lökar
2 msk smör
1 msk rödvinsvinäger

TILL SERVERING
120 g gruyèreost
6 hamburgerbröd
Smör till bröden
Romansallad

Gör så här

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.
3. Sänk värmen, lägg i chili- och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq-såsen och ta stekpannan från värmen.
4. Rosta valnötterna.
5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.
6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.)
8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.