Fri frakt t.o.m. 1 maj! Rabatten dras automatiskt i kassan (Gäller ej hemleverans)
Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Vilken stekpanna passar dig?

Av | 04 februari 2017

VÄLJ RÄTT STEKPANNA!

Precis som med all köksutrustning finns stekpannor i många olika storlekar, varianter och prisklasser. De finns också i flera material med olika egenskaper. Ska man välja en stekpanna med beläggning eller utan beläggning – det är frågan!

Nedan bjuder vi på några tips som kan hjälpa dig att förstå vilka stekpannor som passar dig, din spis och dina favoriträtter!

SKÖTSELRÅD GJUTJÄRN

  • Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel.
  • Torka alltid av en fuktig panna direkt och smörj med fett vid behov.
  • Servera gärna maten direkt ur stekpannan, men använd den aldrig för att förvara mat.
  • Om pannan behöver grovrengöras kan du fylla den med ungefär 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och du bör då bränna in den på nytt.

SKÖTSELRÅD KERAMISK BELÄGGNING

  • Handdiska stekpannan med hett vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
  • Om stekpannan använts på hög värme kan matrester sätta sig hårdare, se till att de avlägsnas innan du använder pannan igen.

SKÖTSELRÅD ROSTFRITT STÅL

  • Rengör pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
  • Kan diskas både för hand eller i diskmaskin. Använd alltid diskmedel.
  • Om mat har bränt fast kan du skrubba med den grova sidan av en rengöringssvamp.



SKÖTSELRÅD NON-STICK

  • Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring. Maskindiskmedel kan skada beläggningen.
  • Diska pannan noggrant varje gång du har använt den så att fett- och proteinhinnan som bildats på ytan försvinner.
  • Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.

SKÖTSELRÅD KOLSTÅL

  • Stek in pannan innan du använder den (se instruktioner nedan).
  • Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den.
  • Diska stekpannan för hand med hett vatten – undvik diskmedel.
  • Torka alltid stekpannan efter rengöring för att förhindra rost.

Så här bränner du in din kolstålspanna!

1. Se till att pannan är ren och torr.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka.
3. Stryk på flera lager olja i den heta stekpannan tills pannan blir svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja. Klart!

SKÖTSELRÅD EMALJERAT GJUTJÄRN

  • Använd aldrig metallredskap, knivar eller stålull i pannan, då det kan skada emaljen.
  • Handdiska alltid stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
  • Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.

SKÖTSELRÅD KOPPAR

  • Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel.
  • Kopparytan bör endast rengöras med diskborste eller den mjuka delen av en rengöringssvamp.
  • Polera kopparytan regelbundet.
  • Använd kopparputsmedel mot flammighet, missfärgningar och fläckar.

SÅ VÅRDAR DU DIN PANNA!

Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!

  • Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
  • Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
  • För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
  • Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
  • Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
  • Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
  • Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies