/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Sommarens sista akt och kanske den allra mysigaste tiden på året är här – sensommaren. Efter välbehövlig semester tar vi klivet långsamt tillbaka till vardagens rutiner – men där allt det bästa med sommaren fortfarande håller ett grepp om oss ett litet tag till. Fortfarande finns det många soltimmar med sena kvällsmiddagar på verandan! Men kanske det bästa med allt: Vi går nu in i den mest smakrika akten på året. Nu är det verkligen högsäsong för alla smaklökar! Bönderna slår åkrarna. Hobbykolonisterna och pallkrageodlarna gläds. Skogarna är överfyllda av bär och svamp. De hemmaodlade blommorna - men även råvarorna - plockas in och pryder våra hem och dukningar. Det är nu vi äntligen får bjuda in till skördefest med allt som hör därtill och njuta av allt som naturen har att erbjuda!
Högsäsong för alla smaklökar sensommardukning

Styla med primörer

Bjud in vänner och familj till en sensommarfest som heter duga för att catch-up efter semestern! Fortfarande är kvällarna långa, även om solens strålar kanske inte värmer lika mycket framåt de sena timmarna. Passa då på att addera värmande lyktor, mjuka sittdynor och gosiga plädar för att få till den där mysfaktorn som ju sensommaren är. Duka med allt som skörden har oss att skänka - varför bara äta primörer när du faktiskt kan dekorera med dem? Varför inte göra en trendig ljusstake av ett kålhuvud eller bygg lyxiga dekorativa torn av brysselkål? På tal om torn - en av de största trenderna på det dukade bordet just nu är more is more. Det ska vara mycket av allt. Om du ska ha smör till det nybakade brödet se då till att bygga ett lyxigt smörtorn som du dekorerar med exempelvis salviablad. Men kom ihåg - var svinnsmart här och släng inte det överblivna smöret. Använd det till att exempelvis baka någonting dagen efter.
För dekor: Använd exempelvis broccoli eller kronärtskocka som substitut till blommor som du snittar vackert i en vas. Det är ju trots allt bara fantasin som sätter gränser för hur du kan dekorera med det ätbara under sensommaren!
Duka i naturens färger och varför inte använda en stark grön som accent, på porslinet exempelvis, som matchas med träiga inslag, linne och strå. Tänk att du ska vara ett med naturen när du dukar.

Sensommarduka på 3 sätt

Skapa ett personligt uttryck på det dukade bordet genom att lyfta in det som du tycker om - som kanske är en blandning mellan det som du redan har och sådant som du kan kompletta med nytt. På sensommaren är den en god idé att lämna det småblommiga och mönstrade porslinet på hyllan och istället satsa på en mer dov färgskala. Antingen kan du välja att låta tallrikarna vara i en mer murrig nyans, eller varför inte duken. Vill du dock fortfarande inte riktigt släppa taget om sommaren helt - satsa på ljust porslin men addera exempelvis rökfärgade glas eller andra dova detaljer som servetter, bestick eller dessertassietter i en mörkare färg.

Lys upp med lyktor

Matcha det gula sommarljuset med vackra lyktor som du ställer ut både på bordet eller runt om på uteplatsen för att sätta stämningen. Faktum är att du kan använda ljus och lyktor året om - det är inte en vinter-accessoar när det kommer till dukning, som man kanske kan tro. Det är lika fint att tända ljus i skymningen på sommaren och matcha ljusstakar och lyktor med vackra snittblommor.
Passa på att upptäcka lyktor från Tenderflame som drivs av den patenterade Tenderfuel som är en 100% säker tändvätska som inte tar eld om du eller någon skulle råka välta omkull lyktan. De är vackra att ställa i kluster i olika storlekar och färger för att verkligen sätta pricken över i på sensommarkänslan när mörkret faller!
Högsäsong för alla smaklökar inlagdt

Skördefest: 5 tips!

När du ändå är i farten med att dekorera bordet med allt som skörden bär med sig så kan du lika gärna komponera kvällens meny därefter. Här kommer fem snabba skörde-tips:
  • Grönsaker och frukter avnjuts ju allra bäst färska. Passa därför på att bjuda in till både luncher, bruncher och middagar för att färskvarorna ska gå åt när de är nyskördade. Det är dessutom någonting alldeles speciellt med att bjuda nära och kära på det som du skördat själv.
  • För det som blir över, se till att förvara det på ett bra sätt. Grönsaker och frukter håller faktiskt längre än vad du tror om du gör det by the book. Exempelvis kan din potatisskörd hålla ända in till nästa vår om du förvarar den mörkt och svalt.
  • Ger du dig ut i skogen och har lyckan att få en stor svamp- eller bärfångst – passa på att vinterförvara även här. I frysen håller sig livsmedel väldigt länge om du förvarar det korrekt och i bra emballage.
  • Fermentera mera! Det finns en rad grönsaker som kan hålla en bra bit in i nästa år om du fermenterar dem. Exempelvis kål, lök, morötter och gurka – det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
  • Blomskörden avnjuts även den som bäst nyplockad. Men faktum är att väldigt många blommor kan du dessutom torka och dekorera med i hemmet i flera år. Ps. Glöm inte att det snart även är dags att plocka in alla dyrbara lökar för vinterförvaring!