Högsäsong för alla smaklökar

Högsäsong för alla smaklökar
Högsäsong för alla smaklökar
Sommarens sista akt och kanske den allra mysigaste tiden på året är här – sensommaren. Efter välbehövlig semester tar vi klivet långsamt tillbaka till vardagens rutiner – men där allt det bästa med sommaren fortfarande håller ett grepp om oss ett litet tag till. Fortfarande finns det många soltimmar, sena kvällsmiddagar på verandan och glasstunder att hämta hem! Men kanske det bästa med allt: Vi går nu in i den mest smakrika akten på året. Nu är det verkligen högsäsong för alla smaklökar! Bönderna slår åkrarna. Hobbykolonisterna och pallkrageodlarna gläds. Skogarna är överfyllda av bär och svamp. De hemmaodlade blommorna plockas in och pryder våra hem och dukningar. Det är nu vi äntligen får bjuda in till skördefest och njuta av allt som naturen har att erbjuda. Välkommen till en ny (skörde)säsong hos oss på Cervera!
Högsäsong för alla smaklökar sensommardukning

Duka upp för sensommarfest

Bjud in vänner och familj till en sensommarfest som heter duga för att catch-up efter semestern! Fortfarande är kvällarna långa, även om solens strålar kanske inte värmer lika mycket framåt de sena timmarna. Passa då på att addera värmande ljus, mjuka sittdynor och gosiga plädar för att få till den där mysfaktorn. Duka i naturens färger och varför inte använda en stark grön som accent och dekorera med sensommarens blomskörd. Tänk en stor härlig bukett med solrosor eller dahlior i alla möjliga färger och former.

Skördefest!

Är det dags för dig också att skörda det du sått under våren och sommaren? Här kommer fem snabba tips inför den stora skördefesten!
  • Grönsaker och frukter avnjuts ju allra bäst färska. Passa därför på att bjuda in till både luncher, bruncher och middagar för att färskvarorna ska gå åt när de är nyskördade. Det är dessutom någonting alldeles speciellt med att bjuda nära och kära på det som du skördat själv.
  • För det som blir över, se till att förvara det på ett bra sätt. Grönsaker och frukter håller faktiskt längre än vad du tror om du gör det by the book. Exempelvis kan din potatisskörd hålla ända in till nästa vår om du förvarar den mörkt och svalt.
  • Ger du dig ut i skogen och har lyckan att få en stor svamp- eller bärfångst – passa på att vinterförvara även här. I frysen håller sig livsmedel väldigt länge om du förvarar det korrekt och i bra emballage.
  • Fermentera mera! Det finns en rad grönsaker som kan hålla en bra bit in i nästa år om du fermenterar dem. Exempelvis kål, lök, morötter och gurka – det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
  • Blomskörden avnjuts även den som bäst nyplockad. Men faktum är att väldigt många blommor kan du dessutom torka och dekorera med i hemmet i flera år. Ps. Glöm inte att det snart även är dags att plocka in alla dyrbara lökar för vinterförvaring!
Högsäsong för alla smaklökar inlagdt