/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Bli en köksbemästrare

Är du hobbykocken som har som nyårslöfte att ta din matlagning till nästa nivå? Vi hjälper dig att nå dit.
Bli en köksbemästrare
Bli en köksbemästrare
Har du lovat dig själv att du vill höja ambitionsnivån i köket under 2024 och ta såväl matlagningen som smakupplevelsen till nästa nivå? Vi på Cervera vet både vad du behöver göra och hur du ska göra det för att gå från duktig hobbykock till en professionell köksbemästrare.
Som hobbykock eller allmän matlagningsentusiast har du redan troligtvis redan en bra bas i köket att utgå ifrån. Men precis som i allt annat går det att level upp även här. En stekpanna kan alltid leda värme lite bättre. En kniv kan alltid ha ett lite vassare egg. En köttbit kan alltid tillagas lite mer precist. Det här är 11 steg av uppgradering i köket som gör dig till en riktig vinnare i köket - 11 tips hämtade från de som vet detta bäst, nämligen vår alldeles egen personal på Cervera!

1. Stekpanna

Stekpannan är kökets arbetshäst och den produkten du i särklass kommer att använda mest av i hela ditt köksliv. En stekpannan är som en bil - det finns modeller som är bränslesnåla och modest designade och så finns sådana (läs italienska supersnabba) du drömmer om en hel livstid. Som en mästere i köket bör du inte nöja dig med något annat än stekpannornas Rolls-Royce - en redig stekpanna med en beläggning som tål mycket, är mångsidig och som leder värme perfekt. Och som håller i många, många år. I den bästa av världar: Ett kök med stekpannor i olika material för olika stekändamål: Non-stick, keramisk, kolstål, rostfritt och gjutjärn.

2. Kniv

Läran om knivar är en hel vetenskap. Snabbkursen är dock att de bästa knivarna i världen är japanska och att du behöver ta hand om dina knivar - allra helst varje gång du använder dem. Japanska knivar är kända för sitt mycket starka stål och sättet de är slipade - eggen är nästan så smal att den knappt går att se med blotta ögat och är sylvass. Så vass i du princip kan bli av med ett finger om du inte är uppmärksam! En riktig mästare i köket har dessutom olika knivar för olika ändamål. Knivar ämnade för att skära i kött, grönsaker, att skala med eller att skära bröd i skiljer sig åt.
Att ta hand om sina knivar är en konst i sig. Efter varje användning bör du exempelvis "slipa" kniven genom att dra den ett par gånger varje gång mot en kökshandduk. Med jämna mellanrum behöver du slipa dem regelrätt, med hjälp av slipsten, ett knivstål eller en slip.

3. Köksmaskin

På varje köksproffs must have-lista står en köksmaskin. Inte är en köksmaskin bara snygg att ha framme i köket, den underlättar ju något så oerhört i köket. Många tänker att en köksmaskin är bra att ha när man bakar, vilket är sant. Men faktum är att baka degar med en köksmaskin endast utgör en bråkdel av maskinens användningsområde. En riktig köksbemästrare är väl insatt i exempelvis en KitchenAids eller Ankarsrums potential och alla deras användningsområden. Visste du att du kan mala kött, göra proffs-pasta, stoppa korv, pressa juice, passera, skära is, mala mjöl och mycket mer med en köksmaskin?
En köksmaskin är visserligen en stor investering som du gör i köket men du gör det en gång och när du inser hur mycket du kan göra med den, och framför allt hur mycket tid du sparar, kommer du inte kunna leva ett liv i köket utan den.

4. Sous vide

En självklarhet för en köksbemästrare är att ha komponenterna för Sous vide-matlagning i köket. Sous vide är franska och betyder "under vakuum", och har blivit ett matlagningssätt som verkligen symboliserar kunskap och finsmak. Om du vill stila för nära och kära så är det här verkligen för dig! Vid Sous vide vakuumförpackas livsmedel och värmebehandlas och tillagas med hjälp av cirkulator i vattenbad med ett fantastiskt kulinariskt resultat.
Den saftigaste kycklingen, entrecoten, fläskytterfilén eller torskryggen du kan tänka dig tillagas på det här sättet eftersom Souis vide gör att livsmedlet tillagas till en perfekt och preciserad temperatur. Det går lika bra att göra grönsaksbaserade rätter, exempelvis Ratatouille.

5. Slow cooker

Om du är den som tycker om att servera långkok och mustiga grytor som fått gotta sig länge - men egentligen inte har så mycket tid - ska du se hit! På samma sätt som airfryern revolutionerat matlagningen gjorde slow cookern samma sak när den kom. Slow cookern är nästintill magisk. Du preppar den med vad fantasin önskar innan du går till jobbet - och när du kommer hem har du en kulinarisk smakexplosion som väntar! På köpet krävdes minimal ansträngning, samtidigt som maten blir godare än någonsin.
En slow cooker tillagar maten under lång tid, men kräver ingen uppsikt under tiden. Eftersom du kan ställa in maskinen i olika värmelägen kan du anpassa inställningen utefter vad du ska laga. Du kan tillaga allt ifrån grönsaker, kyckling, högrev, soppa och efterrätter i en slow cooker. Vad sägs om en imponerande pulled chicken som toppar alla saftighets-skalor i världen?

6. Blender

En blender är en köksmaskin som har ett större användningsområde än vad många kanske skulle kunna tro. Det givna är att du kan göra supergoda smoothies till frukost eller mellanmål med en blender. Men en blender är också ett självklart hjälpmedel i din dagliga matlagning. Exempelvis när du ska göra soppor - där en stavmixer aldrig kan ersätta en blenders styrka och multifunktionalitet. Att passera livsmedel till en slät soppkonsistens är den proffsiga hemmakockens äss i rockärmen. Eller exempelvis göra egna såser eller fonder från grunden - den där pricken över matlagnings-i:et skulle man kunna säga. Visste du att man också kan göra iskalla och svalkande drinkar i en blender där du mixar ner isen direkt i blenderkannan?
Det finns många olika varianter av blenders och med olika funktioner. För den som har något högre ambitioner i köket rekomenderas en blender som har en stark motor och som har olika program, både för soppor och smoothies men även exempelvis smarta tvättprogram för att rengöra blender.

7. Termometer

Att inte ha en termometer i köket är verkligen att gå i blindo i matlagningsdjungeln. Med hjälp av en termometer vet du när köttet i pannan eller på grillen har nått sin tillagningstemperatur, eller när brödet är klart för servering. Termometer hjälper också att försäkra dig om alla bakterier i ett livsmedel är borta och därmed inte behöva riskera någonting i mathygien-väg. Exempelvis råka servera en rå kyckling.
Den allra bästa termometern du kan ha är en infraröd variant - som är lite av en sci-fi uppfinning! Med den riktar du redskapet enkelt mot livsmedlet som sedan på en sekund läser av temperaturen.

8. Airfryer

Airfryern är ett återkommande inslag på agendan men tål att uppmärksammas igen. Det här är den enskilt viktigaste uppfinningen i matlagningsväg de senaste decennierna! En airfryer hjälper dig inte bara att laga mat hälsosammare med mindre fett och ser till att du spårar både energi och tid - den hjälper dig att utföra vissa moment som innan varit i princip omöjliga i köket. Exempelvis laga mat med barnen! När innan i världshistorien kunde barnen själva göra exempelvis pommes? Eller nuggets? När vi förr friterade och var livrädda för kokande olja - det slipper vi nu! För att inte tala om alla TikTok-trender vi ser invovlerande en airfryer. Vad sägs om att göra egna chili cheese tops och servera som en förrätt till gästerna? Eller vad sägs om att torka pumpakärnor, koka ägg, fritera schnitzel och baka pizza i en airfryer?

9. Mandolin

En lite bortglömd hjälte i köket är en mandolin - speciellt om du vill laga mat som ett proffs hemma. När dagen kommer och du vill servera exempelvis hamburgare så kommer du med all sannolikhet vilja ha minutiöst perfekt skurna primörer. Det är bara möjligt med en mandolin! Eller om du behöver vackra fruktskivor för att dekorera en kaka till exempel.
Precis som med knivarna så är de bästa mandolinerna de japanska med sylvassa knivblad från just Japan. Många har dessutom strimlingsfunktion, vilket är något som du inte kommer kunna leva utan när du väl upptäckt det.
Men även här, se upp - mandolinen är vass som bara den!

10. Zestjärn

Med hjälp av ett zestjärn går det lekande lätt att riva citrusfrukter, exempelvis apelsiner, citroner eller lime. Du gör det direkt i luften hållandes över grytan, kakan eller salladen - som ett riktigt proffs. Om du inte har testat att riva en hårdost, exempelvis parmesan, med ett zestjärn så kommer du upptäcka en sådan där ny terapeutisk njutelse i livet! Prova även att göra "glass" med zestjärnet - frys in färsk mango, nektarin eller persika och riv sedan frukten över vispad grädde eller yoghurt när den är djupfryst. Blanda ihop och njut av "glassen".
Zest är det där lilla extra lagret av smak som lyfter din rätt från ordinär till extraordinär. Zestjärn är således en obligatorisk inkörsport till att enkelt kunna utvinna den livfulla, aromatiska essensen hos citrusfrukter och andra ingredienser. Exempelvis mörk choklad, ingefära och muskotnöt.

11. Pastamaskin

Ingen kan kalla sig ett riktigt hemmakocks-proffs så länge du serverar köpt pasta (färsk pasta räknas inte heller!). Pastan hemma ska göras själv, på traditionellt italienskt vis. Man skulle kunna tro att det är komplicerat. Men det är faktiskt lekande lätt och tar inte alls lång tid och du vinner så mycket i smakväg genom att göra den själv! Till din hjälp behöver du en pastamaskin som gör det pilliga jobbet åt dig - att jämnt kavla ut och strimla pastadegen.
Genom att mata in deg i pastamaskinen plattar den ut pastadegen. Pastadegen kan sedan köras genom pastamaskinen tills pastan har fått önskad tjocklek. Ut kommer Linguine, Cappellini eller Tagliatelle, beroende på vilken vals som satts på maskinen. Du kan även sätta på valsar som gör ravioli!