Villkor

Vinglasskola för Riedelglas

Av | 09 maj 2018

Druvsorten Ă€r en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som ocksĂ„ Ă€r avgörande för vinupplevelsen Ă€r i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel gĂ„r dryckesexperten Jens Dolk igenom nĂ„gra av vĂ„ra mest Ă€lskade druvor – och vilken typ av glas som krĂ€vs för att vinet ska komma till sin rĂ€tt.

/link/3fa8b7454edb4ec3b7f2075e9be2e76e.aspx

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Àr en av vÀrldens mest populÀra gröna druvor. Druvan har sitt ursprung i Loiredalen i Frankrike, dÀr de frÀmsta vinerna tillverkas i orterna Sancerre och Pouilly-Fumé. Idag odlas Sauvignon Blanc över hela vÀrlden. Allra bÀst trivs druvan i svala klimat. Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig nÄgot i stil beroende pÄ odlingsland, men gemensamt för dem alla Àr en frisk och aromatisk karaktÀr. Vanliga inslag Àr gröna Àpplen, krusbÀr, flÀder, grÀs, nÀsslor.

Kort om druvan:
- Ursprungligen frÄn Loiredalen
- Trivs i svala klimat
- Syrliga, krispiga och frÀscha viner
- Smak av krusbÀr, flÀder, nÀsslor och grÀs

Riedels vinglas för Sauvignon Blanc passar till allt ifrĂ„n Loiredalens strama, mineraliga Sancerre och Pouilly-FumĂ© till Sydafrikas, Australiens och Nya Zeelands viner med mer exotiska frukter. Vinglaset har en stor, hög kupa med relativt sluten öppning. Formen förstĂ€rker druvans frĂ€schhet och intensitet i doften, samt ger vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet. 

Kort om glaset:
- Stor, hög kupa
- Liten öppning
- FramhÀver aromerna
- Minskar syran

/link/85b1c0741dde4982a7287c151c2015b6.aspx

Riesling 

Riesling Àr en populÀr grön druva som ursprungligen kommer frÄn Tyskland. Druvan trivs i svala klimat och odlas framförallt i norra och centrala delarna av Europa. Riesling finns ocksÄ i varmare vinlÀnder som Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. HÀr odlas druvan pÄ svala platser, till exempel uppe i bergen i Chile eller pÄ Nya Zeelands sydö. Rieslingviner finns i mÄnga olika skepnader. Unga Rieslingviner har ofta en tydlig citruston, medan lagrade viner har en mer generös stil med toner av bland annat honung, aprikos och petroleum. Gemensamt för vinerna Àr att de gÄr under kategorin friskt och fruktigt.

Kort om druvan:
- Ursprungligen frÄn Tyskland
- Trivs i smala klimat
- Friska, fruktiga viner
- Smak av citrus, honung och aprikos

Riedels vinglas för Riesling har en liten, hög kupa med relativt sluten öppning. Kupan balanserar syran i vinet genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar glaset till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, exempelvis Zinfandel och Chianti. 

Kort om glaset:
- Liten, hög kupa
- Liten öppning
- FramhÀver fruktigheten
- Minskar syran

/link/eb354307b3df460282eb9fb564a45047.aspx

Pinot Noir 

Pinot Noir Ă€r en populĂ€r blĂ„ druva som har sitt ursprung i vindistriktet Bourgogne i Frankrike. De mest framstĂ„ende producenterna av Pinot Noir finns i centrala Bourgogne, i CĂŽte d'Or, dĂ€r druvan odlas pĂ„ sĂ„ gott som alla vingĂ„rdar. Det Ă€r inte helt enkelt att odla Pinot Noir utanför Europa eftersom druvan föredrar svala klimat. Nya Zeeland kallas ibland för Pinot Noirs andra hem. Utöver Nya Zeeland finns Ă€ven odlingar i Australien, USA, Chile och Sydafrika. Pinot Noir frĂ„n nya vĂ€rlden, det vill sĂ€ga vinlĂ€nder utanför Europa, Ă€r ofta sötare och mer komplext Ă€n den franska förlagan. Pinot Noir frĂ„n Bourgogne Ă€r kĂ€nt för sin friskhet och mörkbĂ€riga arom. 

Kort om Old World Pinot Noir:
- Ursprungligen frÄn Bourgogne
- SvÄr att odla
- Trivs i svala klimat
- Friskt vin med bÀriga aromer

Kort om New World Pinot Noir:
- Nya Zeeland, druvans andra hem
- Finns Àven i Australien, USA, Sydamerika och Sydafrika
- Medelfylligt vin
- Komplexa och kryddiga toner

Eftersom Pinot Noir frĂ„n nya och gamla vĂ€rlden skiljer sig i stil har Riedel tagit fram tvĂ„ olika glas för att förhöja respektive vin. BĂ„da glasen har en stor, generös kupa. Det som skiljer dem Ă„t Ă€r öppningen. Glaset för New World Pinot Noir har ett rakt parti lĂ€ngst upp. Denna sĂ„ kallade ”skorsten” eller ”lĂ€pp” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre pĂ„taglig. Glaset för Old World Pinot Noir styr istĂ€llet vinet till tungans frĂ€mre del och lyfter fram fruktsötman i det förhĂ„llandevis syrliga vinet.

/link/35d22899ff8142c19e128db9f053989d.aspx

Zinfandel 

Zinfandel Àr en blÄ druva som för tankarna till USA och Kalifornien, dÀr den odlats sedan 1800-talet. Blickar vi lÀngre bakÄt i tiden hittar vi druvan i Italien under namnet Primitivo och ursprungligen stammar den frÄn kroatiska druvan Crljenak. Druvan har inte bara mÄnga olika namn utan förekommer Àven i mÄnga olika slags viner, sÄsom rött vin, vitt vin, rosévin och portvin. Under 80-talet bestÀmde sig ett antal vinproducenter för att ta fram ett kvalitativt rött vin av druvan. Det Àr ocksÄ detta vin som kÀnnetecknar Zinfandel idag. Ett mustigt, fruktigt vin med medelhög strÀvhet och toner av solmogna bÀr.

Kort om druvan:
- Mustigt, smakrikt vin
- Fruktigt vin med smak av solmogna bÀr
- Ursprungligen frÄn Kroatien
- Brett spektrum av viner 

Riedels vinglas för Zinfandel Ă€r relativt litet och har en lĂ„ngsmal kupa med sluten öppning. Formen dĂ€mpar syran och alkoholen i drycken och framhĂ€ver istĂ€llet vinets generösa bĂ€righet. Av samma anledning fungerar glaset Ă€ven till vita viner med frisk syra och frukt, som till exempel Riesling.

Kort om glaset:
- Liten, hög kupa
- Liten öppning
- Tar vara pÄ vinets generösa smak

/link/a8facc73da4143ecb1597d3b89710a15.aspx

Champagne 

Champagne Ă€r vĂ€rldens mest kĂ€nda mousserande vin. En klassisk champagne framstĂ€lls av saft frĂ„n druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns Ă€ven champagne som enbart görs av en eller tvĂ„ av druvorna, samt champagne som innehĂ„ller en större variation av druvor – men i sammanhanget Ă€r dessa viner fĂ„. 

Namnet champagne kommer frÄn vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande viner som produceras i distriktet fÄr kallas för champagne. OmrÄdet Àr svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och frÀschör. Vinerna framstÀlls genom traditionell champagnemetod. I korthet innebÀr detta att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan fÄr jÀsa ytterligare en gÄng pÄ flaska. JÀsningen ger champagnen sin karaktÀristiska brödighet. Vinet fÄr Àven en riklig mÀngd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan.
 

Kort om Champagne
- BestÄr traditionellt av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
- Tillverkas i Champagnedistriktet
- Vin med frisk syra och frÀschör
- Görs genom en andra jÀsning pÄ flaska

Riedel Ă€r experter pĂ„ att ta fram glas som förhöjer kĂ€nslan av att avnjuta god dryck. Riedels champagneglas skiljer sig frĂ„n övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhĂ€ver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmĂ€rkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhĂ€ver pĂ„ sĂ„ vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till nĂ€san. Öppningen styr dessutom drycken till tungans frĂ€mre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större. 

/link/e362414876434f4b91b4e2c80fbfe2e6.aspx

Shiraz/Syrah

Shiraz- och syrahviner görs av samma blÄa druva. Ursprungligen kommer druvan frÄn RhÎnedalen i Frankrike och dÀr har den alltid kallats för syrah. NÀr druvan började odlas i Australien pÄ 1830-talet myntades ett nytt, mer engelskt klingande namn: shiraz. Shiraz- och syrahviner skiljer sig inte bara i stavning utan Àven i karaktÀr. I RhÎnedalen Àr vinerna strama, men har samtidigt en tydlig fruktighet och syra. Aromen prÀglas av mörkbÀrig frukt som till exempel plommon och körsbÀr. I Australien Àr vinerna varmare och mer generösa. Ofta har de inslag av mörka bÀr sÄ som vildhallon, mullbÀr och björnbÀr. Shiraz- och syrahviner gÄr idag att hitta i större delen av vÀrlden. Namnvalet avsöljar vilken stil vinet har. En sydafrikansk syrah ska alltsÄ efterlikna den franska varianten av vinet, medan en sydafrikansk shiraz har det australiska vinet som förebild.

Kort om syrah
- Ursprungligen frÄn RhÎnedalen
- Strama viner
- Smak av plommon och körsbÀr
- Pigg syrlighet

Kort om shiraz
- Etablerades i Australien
- Generösa viner
- Smak av vildhallon och björnbÀr
- Pepprig ton

Eftersom shiraz och syrah skiljer sig i stil har Riedel tagit fram tvĂ„ olika glas för att förhöja respektive vin. Glaset för syrah har en rund kupa med en ganska liten öppning. Kupans form förstĂ€rker doften i vinet och ger det en rundare, mindre kĂ€rv smak. Shirazvinerna Ă€r mer generösa i stilen, vilket gör att de inte behöver lika mycket hjĂ€lp för att komma fram. Glaset för shiraz har en stor, hög kupa med en förhĂ„llandevis vid öppning.

/link/fd39ae819826456087751cdf0e71b7f3.aspx

Chardonnay

Chardonnay Ă€r en av vinvĂ€rldens mest kĂ€nda gröna druvor. Idag odlas druvan över hela jordklotet, men ursprungligen kommer den frĂ„n Bourgogne i Frankrike. Chardonnaydruvan har en ganska neutral smak, vilket gör att faktorer som klimat, odling och framstĂ€llning har stor pĂ„verkan pĂ„ hur vinet kommer att smaka. I vindistriktet Chablis i norra Bourgogne Ă€r chardonnayvinerna i regel krispiga och fruktiga med tydliga citrustoner. I övriga Bourgogne och i Nya vĂ€rlden Ă€r vinerna fylligare och mer smakrika. Det beror dels pĂ„ att klimatet Ă€r varmare – men framförallt pĂ„ att chardonnayviner utanför Chablis lagras pĂ„ ekfat.

Kort om oekad chardonnay:
- Ursprungligen frÄn Chablis
- Odlas i svala klimat 
- Ger krispiga viner
- Mycket citrustoner

Kort om ekad chardonnay:
- Ursprungligen frÄn Bourgogne
- Fylliga viner
- Smakrika viner
- Odlas i varmare klimat

Eftersom ekad chardonnay och oekad chardonnay har helt olika karaktĂ€r har Riedel tagit fram tvĂ„ olika glas för att förhöja respektive vin. Oekad chardonnay frĂ„n Chablis gör sig bĂ€st i ett glas med en liten öppning, som styr vinet till tungans frĂ€mre del. Det gör att fruktsötman trĂ€der fram och vinet fĂ„r en rundare smak med mindre syra. Ekfatslagrad chardonnay bör istĂ€llet avnjutas i ett glas med stor kupa och vid öppning. Formen gör att vinet fĂ„r mer luft, vilket i sin tur förstĂ€rker vinets arom och generösa ekfatstoner.

/link/2ec0d85bc0de48208462e7c4dfa85416.aspx

Cabernet/Merlot

Cabernet Sauvignon är en av vinvärldens mest kända blåa druvor. Druvan har sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike, där den odlats sedan 1600-talet. I Bordeaux blandas alltid Cabernet Sauvignon med andra druvsorter. En mycket vanlig kombination är Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna kommer båda från Frankrike, men är lätta att odla och går idag att hitta i de flesta klimat och delar av världen. Viner gjorda av dessa druvor har ofta en kraftig smak med mycket tanniner och hög syra. Typiskt för Cabernet Sauvingon är toner av svarta vinbär.

Kort om druvan:
- Ursprungligen från Bordeaux
- Lättodlad, trivs i olika klimat 
- Ger kraftigt vin
- Mycket tanniner
- Hög syra

Riedels vinglas för Cabernet-och Merlotviner har en stor, hög kupa med förhållandevis vid öppning. Kupans form förhöjer upplevelsen av vinet genom att mildra strävheten och den mest aggressiva syran. Det gör att fruktsötman i druvan träder fram och smaken av vinet blir både rundare och fylligare.

Kort om glaset:
- Stor, hög kupa
- Vid öppning
- Minskar strävheten
- Minskar syran

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies