/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Global: Knivguide med Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin Global-knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
Global: Knivguide med Sebastian Gibrand
Global: Knivguide med Sebastian Gibrand

Kockknivar från Global

En kockkniv är grundläggande i ett kök. Kniven är mångsidig och mycket populär hos professionella, vilket också är anledningen att den kallas för just kockkniv. Modellen har en bladform som funkar för många olika moment i matlagningen, till exempel att hacka grönsaker och portionera kött, samt har en smal spets som gör att du enkelt kan styra kniven.
Kockknivar kommer i flera olika storlekar. De sträcker sig från 16 till 30 cm och den vanligaste storleken är 20 cm. Vilken storlek du ska välja beror på vad som ligger bra i just din hand, men också på om du ofta skär råvaror som stora köttbitar eller rotfrukter och behöver ett lite extra stort blad.
Kockkniven G-2 var den första modellen som Global någonsin lanserade. Idag hittar du nästan 30 olika typer av kockknivar i Globals sortiment. Från orientaliska till olivslipade i serierna Classic, Sai och Ni.

Skalknivar från Global



Den minsta kniven i ens samling är ofta skalkniven. Kniven varierar i storlek från 6 till 10 cm och har ett rakt blad med en ganska rak egg. Även om skalkniven är minst kan den användas till det mesta, och den är en favorit hos många just för sin smidighet. Den vassa spetsen gör att du enkelt kan hantera även de minsta råvarorna med stor precision.
Skalkniven passar väldigt bra att skala lök med, då du enkelt får ett bra grepp och kan få bort det tuffa skalet. Dessutom är den perfekt att hacka vitlöksklyftor med. Bland skalknivar ingår även tournerkniven som har en rundad egg. Med den kan du lätt skala och skära runda grönsaker och frukter, som lime och potatis.

Grönsaksknivar från Global


För att kunna skära grönsaker och rotsaker med säkra, raka snitt är en grönsakskniv det bästa valet. Kniven har ett högt blad med kort spets, vilket gör att en grönsakskniv på 18 cm är lika stor som en kockkniv på 26 cm borträknat den främsta delen. Detta ger grönsakskniven väldigt bra kontroll och styrning, vilket förenklar vid tekniker som julienne och brunoise.
Grönsaksknivens blad är rundat, vilket gör att den rullar bra på skärbrädan. När du hackar örter eller skivar grönsaker är detta väldigt praktiskt. Höjden på bladet ger även kniven mycket styrka, så den passar bra till tuffare rotsaker. Samtidigt är den bra för precisionsarbete såsom att skära lök, då den korta spetsen ger dig kontroll nog att inte skära hela vägen in till roten.

Filéknivar från Global



När det kommer till att hantera fisk är filékniven perfekt. Kniven har ett långsmalt blad som gör det enkelt att filéa fisk eller putsa kött. Bladet på kniven kan antingen vara styvt eller flexibelt, där det flexibla är mer följsamt och fördelaktigt när du ska ta bort skinnet på en fisk. I Sverige är det vanligare att använda flexibla filéknivar än i Japan, där de ofta föredrar ett styvt blad.
Det långsmala bladet gör att du kan lägga långa, precisa snitt. Den låga bladhöjden gör också att det går enklare att komma runt vid putsning eller hantering av fisk. Längden på knivarna kan variera en del, från cirka 16 till 27 centimeter, och passar för olika uppgifter och storlek på råvaror.

Specialknivar från Global


I Globals sortiment finns det en kniv för varje uppgift. För den som gillar att ta ut svängarna i sin matlagning kan det då vara bra med några av de här modellerna, som klarar sina specifika användningsområden bättre än någon annan. Som slaktkniven, som är oumbärlig för den som ofta hanterar stora köttstycken. Eller den olivslipade santokukniven, som är en favorit i det japanska köket och används som en kockkniv.
Den flexibla allkniven GS-11 är en av Sebastian Gibrands personliga favoriter. Det är en kniv på 15 cm som passar till allt från att skära grönsaker och frukt till att filéa mindre fiskar med. Modellens längd gör också att den är väldigt bra att skära tårtor och bakverk med, då du får ut skarpa och lagom långa snitt.
Köttyxans användningsområde säger sig självt. Det är en tung och robust kniv som passar för hantering av större köttstycken, där du till exempel behöver ta dig igenom ben. Det här är kniven att sträcka sig efter när du ska dela en hel kyckling, men även dela en stor melon eller pumpa.

Brödknivar från Global


En sågtandad brödkniv är ett måste för alla typer av bröd. Strukturen hos bröd, med sin hårda skorpa och mjuka inre, gör att det lätt mosas av andra typer av knivar än sågtandade. Tänderna på eggen gör att kniven enkelt kan greppa skorpan och ta sig igenom brödet utan att förstöra texturen.
Brödknivar har generellt ett långt blad och kan skära raka snitt i både små och stora bröd. Den sågtandade eggen håller även skärpan längre än vad en kniv med ragg egg skulle göra om den användes för att skära bröd ofta, vilket gör att eggen inte behöver lika mycket underhåll. Tandade knivar passar även bra till råvaror med mycket syra, eftersom syra är något som sliter mycket på en rak egg.
En brödkniv bör alltid ingå i en bra knivuppsättning. Hos Global finns varianter som varierar från 16 till 30 cm i storlek i serierna Classic, Sai och Ni.