Efter en lång och grå vinter välkomnar vi våren och ljuset med öppna armar. Värmen är på ingång och naturen börjar vakna till liv samtidigt som allt börjar blomstra. Påsken står runt hörnet och det är en högtid som för många innebär en hel del mat, att vi samlas runt en färgsprakande dukning med vårens primörer och självklart mängder av ägg. Heja våren!
Hög tid för primörer
I samband med att våren närmar sig börjar det spira i jorden. Ta gärna vara på grödornas återtåg och låt det synas på tallrikarna under påskens alla firande. En festmåltid av krispiga primörer gör både ögat och kroppen glad – speciellt om det avslutas med något sött!
Laga påsklammet sous vide
Till 8 portioner
Lammstek utan ben, ca 1,3 kg
En kvist rosmarin
4 klyftor vitlök
Salt & Peppar
1. Börja med att ställa in din sous vide-maskin på 58 grader.
2. Dela vitlöksklyftorna och gnugga över lammsteken.
3. Förslut steken i en vakuumpåse tillsammans med rosmarin, vitlök, salt och nymalen svartpeppar.
4. Tillaga i sous vide-badet i ca 3-4 timmar.
5. Ta ur köttet ur vakuumpåsen och bryn hastigt i en het stekpanna för att ge steken en vacker färg.
6. Låt vila några minuter innan du skär upp steken i tunna skivor och serverar.
Cheesecake med mango och pistagenötter
10-12 bitar
Tid 30 min + 3 tim och 30 min i kyl
12 digestivekex
75 g smör
1 tsk kardemummakärnor
400 g cream cheese
3 dl yoghurt (10 %)
3 dl florsocker
1 lime, finrivet skal och pressad saft
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 gelatinblad
225 g fryst mango, tinad
2 gelatinblad
1 dl pistagenötter
ätbara blommor
Gör så här
Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare monterad med kniv. Smält smöret och stöt kardemumman i en mortel. Blanda kaksmulorna med smör och kardemumma. Tryck ut blandningen i botten av en form (ca 24 cm) med löstagbar kant.
Vispa ihop cream cheese och yoghurt. Tillsätt florsocker, finrivet limeskal (endast det gröna), limesaft, vaniljsocker och salt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Smält dem med ca 2 msk av vattnet i en kastrull på låg värme. Vänd ner gelatinet i smeten under omrörning. Häll smeten över kakbotten i formen. Låt stelna i kylen minst 3 tim.
Mixa mangon till en slät puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Smält dem med ca 2 msk av vattnet i en kastrull på låg värme. Blanda gelatinet med mangopurén och bred över den kalla cheesecaken. Låt stelna i kylen ca 30 min.
Dekorera med finhackade pistagenötter och ätbara blommor innan servering!
Hög tid för färg
Klä dukningen i dina favoritfärger. Våga mixa färger och former för en personlig och levande dukning - glöm inte bort att naturen kan erbjuda de allra vackraste av bordsdekorationer.
Servettvikning påskhare
Enkel servettvikning som ger dukningen det där lilla extra och som garanterat imponerar på gästerna. Servetter, ägg och snöre är det du behöver för att förvandla servetten till en påskhare med ägg - enkelt, smidigt och urgulligt!
Färgade ägg
Vita, klassiska ägg i all ära, men varför inte skoja till det inför påsken och klä dem med färg? Bjud in familj och vänner för lite påskpyssel där alla får färga sitt eget ägg - fortfarande lika goda men ännu vackrare att titta på.
En hållbar pappersfjäder
Om du går i tankarna på att undvika fjädrar från djur till påskpyntet är pappersfjädrar ett fint alternativ. Det är hållbart och går att skapa i alla tänkbara färger och storlekar.
Dekorera mera
Använd natur och trädgård för att göra hemmet mer levande. Blommor, kvistar och grönt är både ekonomiskt och vackert!