/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Maija Isola

Maija Isola

Maija Isola
Maija Isola (1927-2001) var en internationellt känd textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst och designade mer än 500 tygmönster, som täcker ett otroligt varierat utbud av motiv och designtekniker. Hon har tilldelats flertalet priser från Finlands kulturstiftelse och finns idag representerad på bl.a. Nationalmuseum i Stockholm.Isola föddes utanför Riihimäki i södra Finland och växte upp på familjens stora gård. Från det att hon var 19 år utbildade hon sig på Konstindustriella läroverket i Helsingfors. I tre år studerade hon där för de erkända formgivarna Arttu Brummer och Tapio Wirkkala.
Maija Isolas konst
Även om hennes bildkonstnärsskap hamnade i skuggan av de stora framgångaren som textildesigner, målade Isola abstrakta verk och ställde ut dem från 1956. Hennes första utställning hölls i Finlands konstnärsförrenings lokaler och fick ett positivt mottagande. Hennes konstruktivism beskrevs av recensenter som kraftfull och enkel.
Mönster och former
Sin första design i mönstrat tyg skapade hon 1949 för Printex, Marimekkos föregångare. Där startade hon sin anmärkningsvärda karriär som textilformgivare. Fram till år 1987 var Isola sedan chefsdesigner för Marimekkos tyger. Tillsammans med sin dotter Kristina började hon på 80-talet designa pigga blommiga mönster och djärva abstrakta tryck som kom att bli Marimekkos signalement. Isola är förmodligen den mest kända designern för Marimekko och hennes stora vackra vallmo Unikko från 1964 är än idag varumärkets främsta kännetecken.Maija Isolas formspråk med klara tydliga färger och mönster gifter sig bra med den skandinaviska inredningsstilen. I en ljus och stilren omgivning ges Isolas mönster plats att blomstra och sprida glädje och värme. Inspirationen till sina mönster hämtade hon ofta från traditionell folkkonst, modern bildkonst, från naturen och från de många resor hon gjorde. Många av hennes mönster har fortsatt vara populära och känns supermoderna trots att de har många år på nacken. Kivet (stenar), Kaivo (brunn), Ananas och Fandango är några av hennes mest ikoniska mönster.
Finns i lager
Kategori
Varumärke

    5

  • A

Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
17 produkter
17 av 17 produkter