/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Anna Ehrner

Anna Ehrner

Anna Ehrner
line kosta boda
Anna Ehrner, född 1948 i Danderyd är en väletablerad svensk formgivare och glaskonstnär. Sedan 1974 har hon samarbetat med Kosta Boda och hennes glasserie Line, är en av Sveriges mest sålda glasserier genom tiderna. Hennes stil är experimentell och sparsmakad och kännetecknas av sitt enkla men kraftfulla formspråk som i ex. det ringlande glaset som återfinns i serierna Basket och Energy.
Enligt Anna Ehrner ligger attraktionskraften i glasmassans oändliga möjligheter och dess kraftfullhet. Materialet bjuder på ständiga överraskningar, och tämjandet kommer aldrig till fulländning – även om det är en del av tjusningen; materialets alla komplicerade faktorer. Hemligheten med detta är att konstant vara ett med glaset.
”För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med det och inte emot det. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila.”Ehrner finns b.la. representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet samt Musée des Arts Decoratifs i Paris. Hon har tilldelats utmärkelsen Utmärkt Svensk Form 1992 och 1994, samt är vinnare av Svenskt Glas 1983. Därtill har hon åren mellan 1992-95 arbetat som lärare på Konstfack.Enligt Anna Ehrner ligger attraktionskraften i glasmassans oändliga möjligheter och dess kraftfullhet. Materialet bjuder på ständiga överraskningar, och tämjandet kommer aldrig till fulländning – även om det är en del av tjusningen; materialets alla komplicerade faktorer. Hemligheten med detta är att konstant vara ett med glaset.
”För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med det och inte emot det. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila.”