/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ostindia Floris

Design Anna Lerinder och Caroline Slotte
Ostindia Floris togs fram av Caroline Slotte och Anna Lerinder 2012. Uppgiftsbeskrivningen var att porslinsserien Ostindia skulle återuppfinnas. Deras tolkning resulterade i ett vilt bladverk som breder ut sig över porslinet. Ostindia Floris är onekligen en värdig uppföljare och följeslagare till orginalet Ostindia.
Ostindia Floris
Ostindia Floris

Ostindia

Orginalet Ostindia hämtade sin inspiration från en porslinsskärva som hittades, efter att ett skepp hade fått skeppsbrott utanför Göteborg 1745. Porslinsskärvan hamnade på Rörstrands porslinsfabri. Den dåvarande porslinsfabrikschefens fru såg skärvan och uppmanade sin man att Rörstrand borde göra något med skärvans mönster. Det ledde till Rörstrand Ostindia, som ritades av Nils Emil Lundström.

Ostindia Floris

Porslinet blev en klassiker och 2012 bestämde man att ytterligare en Ostindia-serie skulle tas fram. De som fick frågan att ta fram den nya serien var Caroline Slotte och Anna Lerinder.

Caroline Slotte

Slotte är keramikern som är född i Helsingfors, där hon även utbildat sig till keramiker. Det hon har skapat finns utställt på museum, så som Museum of Arts and Design i New York och Victoria & Albert Museum i London.
Slotte tog fram mönstret efter att ha försökt föreställa sig hur hon trodde att porslinet hade sett ut om det hade designats idag, efter inspiration från den ursprungliga porslinsskärvan.

Anna Lerinder

Lerinder har flera gånger anlitats av Rörstrand. Hon har tagit fram flera populära serier, däribland Floris. Förutom matporslin skapar hon även konst för offentliga miljöer. Hon bedriver sitt arbete i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Hennes mål är att bidra till att göra vardagen vackrare.

Rörstrand Floris delar

Floris finns i flera delar, däribland muggar, tallrikar, skålar och äggkoppar. Duka med Floris till frukost, lunch och middag.

Mugg 30 cl

Muggarna som rymmer 30 cl passar lika bra till kaffe som till te.

Mugg 40 cl

Den lite större koppen är perfekt som tekopp, men såklart även för den som hellre dricker sitt kaffe ur en stor kopp.

Tallrik 20 cm

Tallriken på 20 cm fungerar utmärkt som assiett och blir fin att placera ovanpå den större tallriken, om du exempelvis ska servera flerrätters, eller som assiett vid sidan av.

Tallrik djup 22 cm

Den djupa tallriken är perfekt om du ska äta soppa, gryta, pasta eller sallad. Den har med andra ord många användningsområden.

Tallrik 27 cm

Den större tallriken fungerar lika bra till vardagsmiddagen som festmiddagen.

Skål 30 cl

Använd skålen till frukostyoghurten eller förrättsoppan.

Skål 1,5 l

Den större skålen är perfekt som salladsskål eller chipsskål.

Äggkopp

Med vackra äggkoppar blir frukosten ännu finare.

Servetter

Servetter med mönstret blir pricken över i porslinet.

Bra present

Delarna i serien gör sig lika bra på egen hand, som tillsammans. Det gör dem till perfekta presenter. Ge bort till den som ska flytta hemifrån eller bröllopsparet. Floris är serien som håller över tid och brukar därför uppskattas av många.

Rörstrand porslin

Rörstrand har en lång historia och erfarenhet av att ta fram porslin.
Rörstrands porslin är tåligt. Det gör att de passar bra för såväl vardag som fest. Floris kan användas i mikron och tål även att diskas i diskmaskin.