/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

PepparkakshustårtaPepparkakor:2 1/2 dl brunt farinsocker3/4 dl ljus sirap3/4 dl vatten150 g smör2–3 msk pepparkakskrydda (färdig i påse)6-8 dl vetemjöl1 1/2 tsk bikarbonatMjuk sockerkaka:4 dl vetemjöl0,5 tsk salt1 msk bakpulver3,5 dl strösocker2,5 dl mjölk1 dl olja3 äggKanel, saffran eller kardemumma
Gör så härPepparkakor:1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.2. Lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.3. Låt kallna utan omrörning.4. Rör i bikarbonaten och mjölet.5. Linda in degen i en bit plastfolie. Låt den stå kallt, helst till nästa dag.6. Plocka ut degen. Sätt ugnen på 225°C.7. Arbeta degen smidig på mjölat bord.8. Kavla ut degen tunt. Skär ut kakor i form av konturer av en stads skyline med en kniv. Skär ut detaljer som dörrar, fönster och skorstenar. Lägg dem på på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225°C, cirka 5 min.

Pepparkakshustårta

Baka en trendig pepparkakshustårta till jul!
Recept av Johanna Cryer
Pepparkakor:
2 1/2 dl brunt farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör
2–3 msk pepparkakskrydda (färdig i påse)
6-8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Mjuk sockerkaka:
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk bakpulver
3,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
1 dl olja
3 ägg
Kanel, saffran eller kardemumma

Gör så här

Pepparkakor:
1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
2. Lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
3. Låt kallna utan omrörning.
4. Rör i bikarbonaten och mjölet.
5. Linda in degen i en bit plastfolie. Låt den stå kallt, helst till nästa dag.
6. Plocka ut degen. Sätt ugnen på 225°C.
7. Arbeta degen smidig på mjölat bord.
8. Kavla ut degen tunt. Skär ut kakor i form av konturer av en stads skyline med en kniv. Skär ut detaljer som dörrar, fönster och skorstenar. Lägg dem på på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225°C, cirka 5 min.
Sockerkaka:
1. Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke.
2. Vispa försiktigt ihop mjölk, ägg, olja och citronskal i en annan bunke.
3. Blanda sedan i de torra ingredienserna i omgångar och arbeta ihop till en smet.
4. Smöra och mjöla en rund sockerkakform.
5. Häll hälften av sockerkakssmeten i formen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Gör gärna ett stickprov med en potatissticka.
7. Ta ut kakan och låt den svalna något i formen, vänd sedan upp den på ett galler.
Sätta ihop tårtan:
1. När pepparkakorna svalnat är det dags att spritsa! Fyll en spritspåse med kristyr. Se till att hålet på påsen är litet. Spritsa detaljer på husdelarna och förstärk detaljerna som du skurit ut samt alla konturer på samtliga delar.
2. Lägg upp kakan på ett fat och fäst stadsdelarna efter önskemål med hjälp av kristyr eller frosting.
20 av 329 sidor